Niste odoleli i sigurno ste probali, ali, da li znate kako se pravi HANUMIN PUPAK?
21. 01. 2020. u 15:32
Upoznajte krofne koje turske domaćice rado posluže gostima
Krofnice / Depositphotos
Ovu orijentalnu poslasticu, za koju tvrde da je nastala u sultanovom haremu, posebnom čini način prženja.
Sastojci:
Za testo:
• 100 g maslaca (margarina)
• 2 jajeta
• 1 kašika šećera
• 1,5 čaša vode
• 2 čaše brašna
• 1/2 kesice praška za pecivo
• 1/2 kašičice soli
• 1 kašika gustina
Za prženje:
• 2 čaše ulja
Za šerbet:
• 1,5 čaša šećera
• 2 čaše vode
• sok od pola limuna
Priprema:
Prvo se skuva šerbet: pomešati vodu i šećer i staviti da se kuva, kad provri, pustiti da vri desetak minuta. Pred kraj dodati limun, skinuti šerpu s ringle, poklopiti i ostaviti da se hladi.
U drugu šerpu sipati vodu za testo, šećer, so i maslac i staviti da se zagreje. Kad se maslac sasvim otopi, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i gustinom, te uz stalno mešanje kuvati oko 5 minuta.
Skinuti testo sa ringle da se ohladi do mlakog, dodati jaje jedno po jedno i svako mikserom dobro umešati.
Od testa uzimati komade veličine oraha i formirati loptice, pa pritiskom prsta u sredini svake napraviti otvor (pupak).
Ulje za prženje staviti u dublju šerpu i u hladno ređati kolačiće. Kad se šerpa napuni, uključiti ringlu i staviti da se prže dok ne dobiju zlatastu koricu. Vaditi slatkiš iz ulja i odmah stavljati u ohlađen šerbet, a nakon minut-dva izvaditi, staviti na tanjir za serviranje i po želji posuti mlevenim pistaćima ili lešnicima.
Ako ima više testa pa se prži u nekoliko tura, svaki put ohladiti ulje od prethodnog prženja i u hladno stavljati kolačiće.
Izvor:Haber.ba