Niste odoleli i sigurno ste probali, ali, da li znate kako se pravi HANUMIN PUPAK?

NovostiOnline

21. 01. 2020. u 15:32

Upoznajte krofne koje turske domaćice rado posluže gostima

Нисте одолели и сигурно сте пробали, али, да ли знате како се прави ХАНУМИН ПУПАК?

Krofnice / Depositphotos

Ovu orijentalnu poslasticu, za koju tvrde da je nastala u sultanovom haremu, posebnom čini način prženja.

Sastojci:

Za testo:

• 100 g maslaca (margarina)

• 2 jajeta

• 1 kašika šećera

• 1,5 čaša vode

• 2 čaše brašna

• 1/2 kesice praška za pecivo

• 1/2 kašičice soli

• 1 kašika gustina

Za prženje:

• 2 čaše ulja

Za šerbet:

• 1,5 čaša šećera

• 2 čaše vode

• sok od pola limuna

Priprema:

Prvo se skuva šerbet: pomešati vodu i šećer i staviti da se kuva, kad provri, pustiti da vri desetak minuta. Pred kraj dodati limun, skinuti šerpu s ringle, poklopiti i ostaviti da se hladi.

U drugu šerpu sipati vodu za testo, šećer, so i maslac i staviti da se zagreje. Kad se maslac sasvim otopi, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i gustinom, te uz stalno mešanje kuvati oko 5 minuta.

Skinuti testo sa ringle da se ohladi do mlakog, dodati jaje jedno po jedno i svako mikserom dobro umešati.

Od testa uzimati komade veličine oraha i formirati loptice, pa pritiskom prsta u sredini svake napraviti otvor (pupak).

Ulje za prženje staviti u dublju šerpu i u hladno ređati kolačiće. Kad se šerpa napuni, uključiti ringlu i staviti da se prže dok ne dobiju zlatastu koricu. Vaditi slatkiš iz ulja i odmah stavljati u ohlađen šerbet, a nakon minut-dva izvaditi, staviti na tanjir za serviranje i po želji posuti mlevenim pistaćima ili lešnicima.

Ako ima više testa pa se prži u nekoliko tura, svaki put ohladiti ulje od prethodnog prženja i u hladno stavljati kolačiće.

Izvor:Haber.ba

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije