MAJSTOR za sir Milan Stojilković ističe naše najčešće zablude o ovoj namirnici:

- Sir je pre svega hrana, a ne začin kako ga mi često doživljavamo. Dobar sir može da se doručkuje, ruča i večera. Nije istina ni da goji, kaloričnije je pojesti čokoladu, tortu ili bilo koji slatkiš nego sir - jasan je sagovornik "Života plus".


Najveći proizvođač sira na svetu je SAD, ali se on najviše jede u Francuskoj i Grčkoj. Kažu da mocarela ide uz sveže povrće i picu, sveži kravlji sir, bri i edamer odlično se slažu uz džem i voće, dok je feta najbolji prijatelj salata. Najpoznatiji holandski sir, gauda, preporučuje se uz paste i krompir, parmezan ide u čorbe, rižoto i paste, rikota i maskarpone stvoreni su za dezerte. Ali, naš sagovornik savetuje da se ne treba toliko opterećivati pravilima. Sve je, kaže, stvar ukusa, važno je samo da je sir dobar.

- Ako je dobar, neće vam pasti teško ne želudac. Kad sir odleži, enzimi prerađuju masti i proteine pripremajući ih za varenje. Sir može da stoji godinama ako se dobro napravi - napominje Stojilković.


Naš sagovornik je učio zanat od Holanđana, i želeo je da napravi holandski sir, ali mu se "omaklo" - ambijent podno Cera učinio je svoje, pa je nastao autentičan proizvod.

- Tajna dobrog sira je u dobrom mleku, ali važan je i majstor. Da biste napravili dobar sir, morate da imate osećaj za kuvanje. Svako može da se drži striktno recepta, ali ne može svako da napravi remek delo. Ako se sir majstorski napravi, postaje više od hrane, postaje uživanje - poručuje Stojilković.