Svetinje u objektivu: Izložba foto-reportera Novosti u Banji Vrujci

B. P.

08. 06. 2020. u 08:43

Светиње у објективу: Изложба фото-репортера Новости у Бањи Врујци

Foto B. P.

U Banji Vrujci kod Mionice u nedelju je otvorena izložba fotografija "Vaskrs svetinja" Zorana Jovanovića Mačka, foto-reportera "Večernjih novosti"
U PAROHIJSKOM domu u Banji Vrujci kod Mionice u nedelju je otvorena izložba fotografija "Vaskrs svetinja" Zorana Jovanovića Mačka, foto-reportera "Večernjih novosti". Na 54 fotografije velikog formata, Jovanović je prikazao kako su pravoslavne svetinje u Crnoj Gori izgledale devedesetih godina prošlog veka, kada su bile ruinirane, i kako izgledaju nakon obnove.

Svedočanstva o tome nastala su kada je sredinom devete decenije prošlog veka ekipa "Večernjih novosti" obilazila Mitropoliju crnogorsko-primorsku, a lane je prošla istim putem. Zoran Jovanović Mačak zabeležio je šta se u međuvremenu promenilo u svetilištima Miholjska Prevlaka, Podmaine, Vranjina, Beška...

- Manastir Stanjevići, na primer, koji je bio ruina, na kome je stajala jedino zarđala tabla da je pod zaštitom države, sada je potpuno obnovljen - kaže Jovanović. - U Podmainama, gde su u kamp-prikolici spavali monasi koji su obnavljali manastir, danas je predivni kaskadni amfiteatar u kompleksu kojim dominira Crkva Uspenja Presvete Bogorodice. Takvih pozitivnih primera je sijaset, na sreću i ponos verujućeg naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije