Virus korona odlaže kulturne manifestacije: Bitef, Bemus i Beogradski džez festival u novom terminu

A. POPADIĆ

subota, 16. 05. 2020. u 15:00

Вирус корона одлаже културне манифестације: Битеф, Бемус и Београдски џез фестивал у новом термину

Predstava "Tartif" na prošlom Bitefu Foto Bitef

Trupe i selektovane predstave ne dovode u pitanje dolazak
BITEF će ove godine biti održan na prelazu septembra u oktobar, i uz "Dane slobode", taj mesec će se završiti Sajmom knjiga, Bemus je pomeren na početak ili sredinu novembra, a Beogradski džez festival biće održan u prvoj nedelji decembra. Ovim pomeranjem dobijaju se razmak i neophodan prostor funkcionisanja ne samo za ove bitne manifestacije, nego i druga srodna kulturna dešavanja koja će, ukoliko ne bude drugog talasa virusa, biti učestala - kaže, za "Novosti", Ivan Karl, sekretar Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Oktobar je, po njegovim rečima, "najprometniji mesec", jer su, pored Sajma knjiga, tu i Bemus, Beogradski džez festival, kao i "Dani slobode":

- Ovom privremenom promenom malo ćemo rasteretiti gust raspored koji može da funkcioniše u normalnim okolnostima, ali bi ove godine sa organizacione strane i međunarodnog karaktera to bilo teže.

Namera gradskih vlasti je da svi festivali i manifestacije zakazani za drugu polovinu godine budu i održani ukoliko epidemija virusa korona u Srbiji i svetu bude pod kontrolom. Koliko je pak u ovakvoj situaciji moguće planirati dolazak gostiju iz inostranstva?

- Niko ne može da tvrdi da će sve biti onako kako je planirano, ali treba da budemo spremni za oba scenarija. Ako prevlada onaj sa dobrim ishodom, onda je početak jeseni moguć za neka gostovanja. Cilj je da se, ukoliko prilike dozvole, festivali u tom periodu godine održe pod geslom "kontinuitet i kvalitet", dakle, napraviti najbolje što se može sa onim što budemo imali - objašnjava Karl.

Na naše pitanje da li je došlo do nekih značajnih izmena po pitanju inostranih trupa i gostiju festivala, gradski sekretar za kulturu odgovara:

Ivan Karl Foto P. Mitić

- Sve informacije koje imamo baziraju se na kontaktima koje naša festivalska tela imaju sa svojim kolegama iz inostranstva i njihovim procenama. Beogradski festival igre već je objavio program za septembar, a tu su sve inostrani umetnici. Kada je reč o Bitefu, koliko sam obavešten, trupe i predstave koje su selektovane, u ovom trenutku ne dovode u pitanje dolazak u terminima koji su sada u opticaju.

Odloženi Martovski festival biće održan početkom septembra, a na inicijativu gradskog sekretara i u dogovoru sa beogradskim pozorištima, tokom leta "oživeće" pozorišna scena na Tašmajdanu.

- Sa mnogo entuzijazma su direktori pozorišta prihvatili našu ideju da se od kraja juna i u julu igraju predstave na stadionu "Tašmajdan". Očekuje nas utvrđivanje repertoara. Pozorišta šalju predloge predstava koje bi ansambli izvodili i verujem da će publika uživati. Kada ne bi bilo ove manifestacije pozorišna pauza bi trajala predugo i za profesionalce i za publiku - kazao je Karl.


PARE OD KONKURSA ZA UGROŽENE

IVAN Karl objašnjava da su opredeljena sredstva za sve što su ustanove kulture planirale i što mogu da izvedu u toku ove godine. A na negativne komentare zbog obustavljanja konkursa Sekretarijata za kulturu odgovara:

- Upravo su sredstva namenjena za te konkurse otišla za pomoć ljudima koji nemaju stalna zaposlenja a vezani su za naše ustanove kulture. Na taj način smo pokazali određenu odgovornost i solidarnost prema svima u doba pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije