Moj OFF pogledalo 290.000 ljudi: Virtuelni festival oborio rekord

Radmila RADOSAVLjEVIĆ

sreda, 15. 04. 2020. u 17:30

Мој OFF погледало 290.000 људи: Виртуелни фестивал оборио рекорд

"Optužujem" Romana Polanskog

Igor Stanković o prvoj onlajn filmskoj manifestaciji: Toliko gledalaca nije imala nijedna naša kinematografska smotra
POSLE dve nedelje i 65 prikazanih filmova koji su imali ogromnu posećenost od 290.000 gledalaca, završen je prvi onlajn filmski festival "Moj OFF", a publika je u subotu, 11. aprila, svojim glasovima izabrala pobedničko ostvarenje - brazilsku dramu "Nevidljiv život" Karima Anjuza. Tako je "Moj OFF" neočekivano postao najposećeniji festival ikada održan kod nas (tokom trajanja zabeleženo je čak 4.300.000 pregleda stranica sajta mojoff.net), a kako za "Novosti" ističe Igor Stanković, direktor distributerske kuće "Megakom film" i "Kombank dvorane", na čiju je inicijativu ustanovljen naš prvi virtuelni "bioskop", dogodilo se nešto što nije mogao ni da pretpostavi.

- Celokupan festival se pokazao kao iznenađenje za sve, i one koji se bave ovim poslom, ali još i više za njegove posetioce. "Moj OFF" je imao izvanrednu ponudu - filmove koji su neopravdano preskočeni katkad iz razloga nemogućnosti prisutva autora festivalu, katkad iz razloga nedostupnosti kopije u vreme održavanja tradicionalnih festivala, ali ujedno i sve ono najbolje i nagrađivano u Berlinu, Kanu, Veneciji, kao i na domaćim festivalima. Sledeće izdanje će sigurno doneti novine, ali i jednako kvalitetan filmski program - kaže Stanković, ističući izvanredne komentare, ocene i kritike gledalaca, i njihovo ponovno zaljubljivanje u filmsku umetnost.

BIOSKOPI PREKO POTREBNI O TOME da li ćemo biti spremni da pohrlimo u bioskope kad skinemo maske, Stanković kaže:
- Socijalizacija kao kategorija neophodnosti je neizbrisiva iz našeg mentalnog koda i tradicije, i neotuđivi je deo našeg bića. Zato nam je bioskop preko potreban - on je mesto socijalizacije posle samoizolacije, koje će nam biti važno jednako kao što nam je danas vežno ostajanja kod kuće.

Ono što ovaj festival takođe čini važnim, kako navodi, jeste to što se on među prvima pridružio svetskoj onlajn kulturnoj sceni, koja u jeku borbe sa pandemijom virusa korona želi da ulije optimizam.

- Ovo je dobra prilika da pokažemo da kultura i umetnost imaju isceliteljsko dejstvo i da je njihova moć jednaka mentalnoj i emotivnoj terapiji - svakodnevica uz kulturu i umetnost nedvosmisleno znači lepši, bogatiji i srećniji život. U situaciji pandemije i kućne izolacije posežemo za nepročitanim knjigama, željno očekivanim a neodgledanim filmovima, kojima konačno možemo da se posvetimo.

Kako su ocenili i brojni kritičari, "Moj OFF" se pokazao kao jedna vrhunska ideja zahvaljujući kojoj smo mogli da vidimo filmove koje nigde ne bismo videli, a iza koje stoje i Multipleks bioskop CineGrand i Bioskop Vilin grad, uz tehničku pomoć "Beotel neta" i podršku Ministarstva kulture. Prema rečima Stankovića, paralelno sa festivalom, razvijena je i platforma "Moj OFF onlaajn bioskop" - tokom cele godine, čiji će koncept Srbiji i regionu doneti nešto sasvim novo i nesvakidašnje.

- Sam festival postaje tradicija, a paralelno će platforma u konceptu onlajn bioskopa - PVOD, tokom cele godine biti dostupna i obogaćivaće repertoar ekskluzivnim naslovima u Srbiji i regionu, bez obzira na to da li bioskop postoji ili ne. Jednostavno, pravo na film imaju svi. Filmovi koji su imali kratak bioskopski život, oni koji su prikazani samo jednom na nekom od festivala, kao i oni koji uopšte nisu prikazani, biće deo platforme onlajn bioskopa "Moj OFF". Svake nedelje imaćemo kako regionalne, tako i svetske onlajn premijere filmova koji zbog pandemije nisu imali ni dan bioskopske distribucije, i samo jednu ili nijednu festivalsku svetsku projekciju.

Igor Stanković

Na naše pitanje kako vidi posledice pandemije na filmsku industriju, Stanković kaže:

- Domaća kinematografija će jednako biti oslonjena na društvo u celini, a kojom brzinom i u kojoj meri će se društvo oporaviti, u tom smeru i ona mora ići. Ne bih da predviđam, naš film dugo živi u dobu stalnog rizika, i na sreću, naše iskustvo, ili bolje reći usud, uči nas da tako najbolje živimo, jer drugačije i ne znamo. Svetska kinematografija će gubitke meriti brojevima sa toliko nula koje nećemo biti u stanju da izgovorimo. Ali, ona je sazdana od tvrđeg materijala.

U godini u kojoj je Kan odložen, Venecija pod znakom pitanja, šta možemo da očekujemo od "Megakom filma":

"Počasni gost" Atoma Egojana

- Nama jedino preostaje da verujemo da će dodatno vreme koje filmski reditelji imaju, i čija smo ostvarenja očekivali da vidimo u Kanu, svoje filmove uobličiti, doterati i dovesti do savršenstva kako bi nam njihova remek-dela, kao i velike milionske produkcije koje čekaju svoj bioskopski start, osvetlili put do najbližeg bioskopa - objašnjava Igor Stanković, koji je i direktor Festivala autorskog filma.RESETOVANjE ŽIVOTA

- KADA sve ovo ostane iza nas, neće biti boljeg mesta za lepši život od kulturnog života, jer imamo priliku i imamo mogućnosti da život resetujemo, i da dan kada sve ovo prođe obeležimo sa nultim časom, trenutkom apsolutnog raskida sa lošom prošlošću uz novi početak. To je ono što me čini optimistom - kaže Stanković.Komentari (1)