Prvi Dantedi posvećen autoru Božanstvene komedije, umesto uživo, širom sveta preko društvenih mreža

M. KRALj

sreda, 25. 03. 2020. u 09:23

Први Дантеди посвећен аутору Божанствене комедије, уместо уживо, широм света преко друштвених мрежа

Foto Italijanski institut

Paola Kordone: Neki se danas i osećaju baš poput Dantea dok prolazi kroz pakao
SLEDEĆE godine biće obeleženo sedam vekova od smrti Dantea Aligijerija, a u susret tome, današnji 25. mart ustanovljen je kao "Dantedi". Prvi dan posvećen velikom pesniku, koji će se slaviti svake godine, zbog drame čitavog sveta u borbi sa virusom korona, a koja je u njegovoj Italiji poprimila nezapamćene razmere, biće održan onlajn. U zemlji u kojoj je stvarao "Božanstvenu komediju", ali i širom sveta u njenim kulturnim centrima na "Fejsbuku", "Instagramu" i "Tviteru" biće mu odata posebna počast.

Italijanski institut za kulturu u Beogradu uputio je poziv ljubiteljima velikana svetske književnosti da im pošalju video-zapise, na kojima će, na srpskom ili italijanskom, čitati Danteove tercine (od tri do pet). Ti snimci tokom današnjeg dana biće emitovani na društvenim mrežama Instituta.

- Tercine "Božanstvene komedije" nas vode na putovanje kroz ambis naših najdubljih strahova, a trenutna situacija u svetu nas plaši, čini da se osećamo malim, suočava nas sa nama samima i našim slabostima - objašnjava, za "Novosti", Paola Kordone, v. d. direktora Italijanskog instituta za kulturu. - Neki se možda i osećaju baš poput Dantea dok prolazi kroz pakao: uplašeni su, potreban im je neko da ih vodi. To putovanje nas uči i da je trenutak u kojem se plašimo i trenutak kada rastemo. Nadamo se stoga da će se ova vanredna situacija u svetu završiti što pre, zahvaljujući merama naših vlada, radu zdravstvenih radnika i zalaganju svih nas. Nadamo se da će nas naučiti da vrednujemo suštinske stvari, kao što je solidarnost, i da ispravljamo probleme savremenog društva, od društvene nepravde do zagađenja. Ujedinjeni ćemo izaći, kao što kaže pesnik, da opet ugledamo zvezde.

Uprkos tužnim i onespokojavajućim vestima iz zemlje, Italijanski institut za kulturu svakoga dana na društvenim mrežama objavljuje sajtove na kojima se mogu posetiti izložbe, poslušati koncerti, čitati knjige, a uskoro će pokrenuti upis na kurseve italijanskog jezika putem interneta.

- Upravo su ovi teški trenuci razlog zbog kog se trudimo da ponudimo kulturne sadržaje na daljinu - nastavlja sagovornica. - Važno je da se ne izgubi vitalna i kreativna snaga i da se nastavi sa promocijom i širenjem kulture, da se pažnja fokusira ne samo na trenutnu vanrednu situaciju, već i na ono što može da doprinese da se bolje osećamo, da nas vrati u jednu univerzalnu dimenziju, da učini da se svi osećamo kao deo nečeg većeg.

DIGITALNA ITALIJA

I MINISTARSTVO spoljnih poslova Italije je nedavno pokrenulo kampanju #WeAreItaly #staytunedonIT putem koje prenosi poruke i svedočenja ličnosti iz sveta italijanske kulture, na italijanskom i engleskom jeziku. Kapmanja predstavlja i digitalne inicijative koje su dostupne onlajn zahvaljujući sektoru kulture i kreativnih industrija Italije. Nadamo se da ćemo se što pre ponovo videti uživo, a u međuvremenu vredi koristiti ove resurse koji nam omogućavaju da posetimo, čujemo i vidimo lepote Italije - zaključuje Paola Kordone.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije