Tajne u zrnu peska: Izložba dela Dragana Mojovćia

M. KRALJ

14. 03. 2020. u 08:37

Тајне у зрну песка: Изложба дела Драгана Мојовћиа

“Blagovest jutra“ / Foto Galerija RTS

Izložba u Galeriji RTS, sećanje na slikara Dragana Mojovića (1945-2001). Nikola Kusovac: NJegovoj poetici nema premca, ne samo kod nas nego i u svetu

VELIKI srpski i evropski pesnik i intelektualac, akademik Miodrag Mija Pavlović, svojevremeno je o likovnom izrazu Dragana Mojovića, u pesmi "Pena i ples" napisao: "NJegova pena i njegov pesak novi su prostori naše onostranosti gde se rađaju žarišta slike, ni profana, ni sveta. Žarišta zrna peska."

Na jedinstvenog likovnog stvaraoca, rođenog 1942. u Beogradu, gde je i napustio ovaj svet 2001. godine, od 13. februara, do nedelje u Galeriji RTS podseća izložba njegovih dela "Uvremenjavanje - razvremenjavanje". Po formalnom obrazovanju Mojović nije bio slikar - završio je Tehnološki fakultet u Beogradu, a studirao je i filosofiju, ali su mu njegov dar i zanat stečen u Slikarskoj školi Radivoja Lale Subotičkog, u Šumatovačkoj ulici, obezbedili posebno mesto, ne samo među savremenicima, već i u srpskoj istoriji umetnosti druge polovine 20. veka.

- Tehnolog po osnovnom obrazovanju, sklon da promišljanjem matematičara dođe do čisto estetičkih sadržaja ili da metodom fizičara pronikne tajne filozofije, Mojović je tokom tri decenije upornog i doslednog umetničkog delovanja iznedrio jednu osebujnu likovnu celinu čijoj poetici nema premca, ne samo kod nas nego i u svetu - ističe istoričar umetnosti Nikola Kusovac, u katalogu ove izložbe.

Svoje crteže, slike i akvarele Mojović je od 1974. izlagao na 40 samostalnih postavki u zemlji i inostranstvu. Predstavljao je Jugoslaviju na Bijenalu u Veneciji i učestvovao na grupnim izložbama u Dablinu, Mančesteru, Moskvi, Pekingu, Varšavi i Gracu.

- Mojovićeva dela, svejedno da li se radi o klasično shvaćenim slikama, slikežima, sklopovima ili o prostornim slikežima, kako on tehnički određuje svoje slike, instalacije i objekte, nastaju kao plod korišćenja složenih interdisciplinarnih saznanja - naglašava Kusovac. - Izuzetna ubedljivost izvođačkog postupka kojim on udahnjuje život slikanoj materiji, posebno efektno materijalima kao što su pesak, voda, trava i kamen, obezbeđuje punu uverljivost njegovim, inače, vrlo složenim konceptrualnim, filozofskim, naučnim, paranaučnim i uvek provokativnim ikonografskim sadržajima.

Dragan Mojović


U duhovnom životu ovog umetnika vera je imala izuzetno mesto. Bio je aktivan u radu Pravoslavne misionarske škole pri hramu Aleksandra Nevskog, a patrijarhu Alekseju Drugom, poklonio je svoju ikonu "Nerukotvorenog obraza".


OBILJE ŽIVOTA

VELIKI eksperimenat, kome je slikar Dragan Mojović posvetio sebe, eksperimenat je koji Duh izvodi sa materijom, od početka sveta i veka - napisao je Vladeta Jerotić. - Božje stvaranje, a onda, u malom, stvaranje umetnika... Sva kasnija raznovrsnost i nepojamno obilje života, kao da su puke spirale na putu od alfe do omege, crtanje i izvođenje Alfom i Omegom. Čovekom i Bogom, Bogočovekom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije