ISTRAŽIVANjIMA koja su sprovedena prilikom izrade Strategije razvoja kulture Republike Srpske 2017-2022, utvrđeno je da u Srpskoj ima oko 150 društava koja baštine narodnu igru i pesmu. Iz godine u godinu evidentan je porast broja kulturno-umetničkih društava u RS. KUD su prepoznata i u Zakonu o kulturi kao čuvari tradicije srpskog naroda a pojedini ansambli imaju veoma bogat fundus narodnih nošnji, što je prepoznato kao važan deo kulturnog nasleđa.

Natalija Trivić, ministar prosvete i kulture RS, kaže, za "Novosti", da se radi u kontinuitetu na poboljšanju uslova za rad udruženja koja neguju kulturu, običaje i folklor, ceneći značaj očuvanja kulturnog nasleđa naroda Republike Srpske.

- Folklorna društva imaju posebnu ulogu u savremenom društvu jer su svojevrsni čuvari tradicije i običaja srpskog naroda. Za pohvalu je sve veći broj etno-festivala, čija uloga i jeste očuvanje i negovanje tradicije i narodnih običaja.

Ona ističe da folklornu igru krasi vedrina i polet i to privlači mlade.

- Ovo je posebno važno jer mladi imaju priliku da na najlepši način uče o srpskim igrama i muzici i da daju svoj doprinos očuvanju naše kulture. Smatram da je izuzetno važno da upoznamo i da negujemo naše kulturno nasleđe, ali i da to bogatstvo predstavimo na kulturnoj sceni u Srpskoj, kao i van njenih granica. Kulturno-umetnička društva su često i ambasadori kulture Republike Srpske u svetu - ističe ministarka Trivić.

Ono po čemu su posebno poznata KUD iz Srpske je raznovrsnost. Podeljena na sedam teritorijalnih oblasti svaki KUD je poseban i donosi nešto novo. Različitosti u običajima, pevanju, nošnjama od Krajine do Hercegovine su veliki adut društava iz Srpske.

KUD "Sveti Sava", Banjaluka


Damir Jovanić, sekretar KUD "Sveti Sava" iz Banjaluke, kaže da KUD imaju zadatak čuvanja tradicije naših predaka i prebacivanje te misije na mlađe generacije.
- Na taj način čuvamo tradiciju od zaborava. Decu učimo i da se druže i razvijaju komunikaciju i spremamo ih za izazove u životu - pojašnjava Jovanić.

U Banjaluci postoji 11 kulturno-umetničkih društava koje imaju oko 3.000 članova pre svega dece koja se bave folklorom.

- Obaveza KUD je da sve krajeve obrade kroz folklor kako bi običaji bili očuvani. Najbolji izvori za informacije o običajima su naši stari sa kojima i radimo koreografije. KUD su bitan faktor u promociji kulture i običaja srpskog naroda ili ako hoćete ambasadori tradicionalne kulture kod Srba. Imamo jako bogatu kulturu i tradiciju i na festivalima gde učestvujemo imamo šta da pokažemo - pojašnjava Jovanić, i dodaje da druge države u jednoj nošnji igraju više koreografija, a društva iz RS imaju jako širok fundus nošnji različitih krajeva i zbog toga privlače veliku pažnju i interes gde god se pojave.

Ministarka Natalija Trivić

U Hercegovini postoji oko deset kulturno-umetničkih društava, čuvara tradicije, koji na najbolji mogući način predstavljaju svoj gradove, Hercegovinu i Republiku Srpsku. Ansambl narodnih igara "Jovan Dučić" iz Trebinja broji oko 150 članova, od najmanjeg uzrasta do veterana.

- Ono što nas raduje je što je sve više omladine koja voli folklor i želi da bude deo naše priče - kaže Nebojša Ratković, predsednik ANI "Jovan Dučić".
Ovaj ansambl može se pohvaliti zapaženim rezultatima na svim gostovanjima širom regiona i Evrope.

Pročitajte i: Zbog Mihizovih kritika smo nekada čekali voz: Ljubomir Simović o novim “Šopalovićima”

- Do sada smo imali mnogo uspeha u svom radu. U Bugarskoj smo osvajali prva dva mesta, pobednici smo "Večeri zlatnog opanka 2017" u Valjevu... Ono po čemu smo mi prepoznatljivi je to što vodimo računa da svaki naš član bude deo nekog putovanja jer se samo na taj način mogu osetiti sve čari folklora - dodao je Ratković.

SARADNjA SA KUSTOM

RAD Ansambla narodnih igara "Jovan Dučić" iz Trebinja nije prošao neopaženo i kod slavnog srpskog režisera Emira Kusturice.

- Velika nagrada bilo nam je učešće u filmu na "Na mlečnom putu". Tu sam dve koreografije lično postavio i to je bilo sjajno iskustvo za sve naše članove - istakao je Nebojša Ratković, navodeći da je ANI "Jovan Dučić" godinama deo ekipe koja učestvuje u Danima Republike Srpske u Srbiji.