Srpski filmovi na festivalu u Roterdamu (VIDEO)

Tanjug

21. 01. 2020. u 23:59

Српски филмови на фестивалу у Ротердаму (ВИДЕО)

"Moj jutarnji smeh"

Novo, 49. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu biće održano od 22. januara do 2. februara, a u programu festivala biće priikazano nekoliko recentnih srpskih filmova i srpskih koprodukcija
Novo, 49. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu biće održano od 22. januara do 2. februara, a u programu festivala, u više programskih celina, biće priikazano nekoliko recentnih srpskih filmova i srpskih koprodukcija, najavili su iz Srbije.


Tako će "Moj jutarnji smeh", debitantski celovečernji igrani film scenariste i reditelja Marka Đorđevića, u Roterdamu biti prikazivan u zvaničnom programu Bright Future (Svetla budućnost), u okviru programske celine usredsređene na aktuelne prve ili druge filmove u karijerama reditelja i rediteljka iz svih krajeva sveta.


U pitanju je međunarodna premijera ovog filma, a ovo se dešava nakon zapaženih festivalskih nastupa u našoj zemlji i čak tri glavne festivalske nagrade u samo dve sedmice i nekoliko veoma posećenih specijalnijih projekcija u za te prilike dupke punoj Dvorani Kulturnog centra Beograda.


U istom programu dogodiće se i svetska premijera novog dokumentarnog filma Mladena Kovačevića, ostvarenja "Srećan Božić, Yiwu".


Ovaj, kako navode autori i producenti, intiman film o svakodnevici kineskih radnika, između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspehu, vodi nas u Yiwu, grad sa 600 fabrika božićnih ukrasa u kojima se Božićni proizvodi za ceo svet.

Deo programske celine Perspectivespredstojećeg, 49. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu je i zapaženo dugometražno dokumentarno ostvarenje "Okupirani bioskop" rediteljke Senke Domanović.


Biće prikazan i nagrađivani dugometražni dokumentarni film "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" autora Gorana Radovanovića.


Pomenuto ostvarenje će u Roterdamu ove zime biti prikazivano u sklopu programskih celina Deep Focus i Regained .
Tursko-srpski film "Potencijalni kandidat" imaće svetsku premijeru na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a u okviru glavnog takmičarskog programa "Glasovi".
Pročitajte još: Srpski film "Moj jutarnji smeh" na festivalu u Roterdamu


Svi pomenuti filmovi nastali su zahvaljujući podršci Filmskog centra Srbije(FCS).


Osim toga,u pratećem programu "Perspektive " 49. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu biće prikazan i kratkometražni film "Dreamland" kanadskog autora Alana Brauna, koji je nastao u sklopu rezidencijalnog programa festivala Alternative Film/Video u Beogradu koji organizuje Akademski filmski centar Doma kulture "Studentski grad" na Novom Beogradu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije