Pred kamere stala sa 13 godina, a publika će je zauvek pamtiti po jednom nadimku: Ko je pomogao Nedi Arnerić da postane zvezda

Radmila Radosavljević

petak, 17. 01. 2020. u 15:21

Пред камере стала са 13 година, а публика ће је заувек памтити по једном надимку: Ко је помогао Неди Арнерић да постане звезда

„Igra parova“ / Foto BDP

Diva tužnog pogleda (4): Pred kamere je prvi put stala sa 13 godina, a na sceni je debitovala sa 15. Nezaboravna Marta, Borka, Vera...

DUGO nisam znala koliko sam uloga odigrala, a saznala sam kada je napravljena monografija o meni povodom nagrade "Pavle Vuisić". Tu je preko 150 igranih i TV filmova i serija, i oko 40 predstava. Verovali ili ne, i sama sam se iznenadila otkud toliko. A ceo život sam samostalni umetnik, neko ko se sam bori za mesto pod suncem, i nekad mi se čini kao da se sve ovo što mi se desilo, dogodilo nekoj drugoj osobi. Jer, moj život bih mogla da podelim na sigurno pet života", govorila je diva koja je i posle pedesetogodišnje karijere za brojnu publiku na ovim prostorima ostala "mala Neda".

Jedan od njenih života, iako se ime Nede Arnerić vezuje prvenstveno za film, značajno pripada pozorištu. Pred kamere je prvi put stala sa 13 godina, a na sceni je debitovala sa 15 - u Dečjem pozorištu "Boško Buha" igrala je u kineskoj bajci "Crveno i plavo", i to tako što je zamenjivala glumicu Olju Grastić.

Imala sam najveću tremu u životu. Toliko sam bila uplašena od prvog susreta sa publikom, da mi se u momentima činilo da neću moći da progovorim kad izađem na scenu. Onda su došle i druge predstave, imala sam oko sebe poznate glumce, pa sam mogla da "kradem" i pečem zanat uz njih i Petra Zeca, koji je bio odličan pedagog i teoretičar. Počela sam da gostujem u Ateljeu, potom u Zvezdara teatru i Beogradskom dramskom, imala sam sreće da igram s velikim zvezdama, da učim od Mire Stupice, Cece Bojković, Bate Stojkovića. Gde ćete veću školu? Ali, dugo sam se "koprcala" i bila nesigurna na sceni - govorila je u jednom od intervjua za naš list.


PROČITAJTE JOŠ: Život nije laka priča

A publika je Nedu volela u pozorištu, gotovo isto kao i na filmu, ostala je nezaboravna u predstavama "Veliko i malo", "Mravlji metež", "Prosjačka opera", "Žabar", "Vreme čuda", "Maratonke trče počasni krug", "Dečko koji obećava", "Gvozdeni život", "Odvažne devojke", "Ubistvo sestre Džordž", "Prevara".

Sekretaricu Martu u kultnom ostvarenju "Profesionalac" Dušana Kovačevića, koju je s Danilom Batom Stojkovićem i Bogdanom Diklićem tokom 12 godina igrala više od 400 puta, videlo je blizu 150.000 gledalaca. Veru u "Igri parova" od premijere 2005. igrala je jubilarni, 200. put u oktobru prošle godine i spremala se za nova izvođenja. Borkom u hit predstavi "Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo" oduševljavala je publiku širom Srbije gotovo pet godina.

Život je, međutim, opet pokazao da je najveći "reditelj" - svoju Martu, Veru, Borku..., od 10. januara, Neda "igra" na nebeskoj sceni.


NEMA SLUČAJNOSTI

POSLEDNjE aplauze Neda je dobila pre samo nekoliko nedelja, i to od najmlađe publike u pozorištu "Puž" - pred sam kraj 2019. premijerno je izvedena "Aleksa u zemlji čuda", u kojoj je igrala zlu dvorsku damu.

- Sada se zatvorio krug, posle pedeset godina. Premijerno sam u bajci, u dečjem pozorištu. A pošto ne verujem u slučajnosti, mora da to nešto znači - govorila je Neda za naš list.

(Sledeći nastavak: Tri ljubavi za tri života)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije