KRALjEVO – U galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu otvorena je izložba pod nazivom „Ispod podignute zavese – 70 godina umetničkog rada Kraljevačkog pozorišta“, upriličena povodom obeležavanja sedam decenija postojanja i rada ove ugledne kulturne ustanove, stecišta pozorišnih događanja, izvorišta glumačkih talenata i stožera kulturnih dešavanja u gradu na Ibru.


Na ovoj izložbi čiji je autor viši kustos Mirjana Savić, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Kraljevu, predstavljeni su rezultati višegodišnjeg istraživanja pozorišne prošlosti kraljevačkog gradskog teatra. Publika je bila u prilici da pogleda veoma zanimljive artefakte - mnoštvo pozorišnih fotografija, plakata, rekvizita, nagrada, kostima i delova scenografije koji su bili u mraku pozorišnog arhiva i scenskog depoa, a sada su ugledali svetlost „muzejske“ scene.


-Mnogo volontera je radilo na obradi 3.200 dokumenata da bismo došli do materijala koji je izložen. Ovo je za nas velika čast da budemo deo bogate postavke koja će u muzeju biti izložena do kraja februara. Autorka izložbe Mirjana Savić je posvećeni hroničar pozorišne prošlosti našeg grada i dugujemo joj veliku zahvalnost za ogroman trud i rad u pripremi ove izložbe - kaže Miodrag Dinulović, direktor Kraljevačkog pozorišta.


Pročitajte još: Kraljevačko pozorište oaza glumačkih talenata


Kaljevačko pozorište osnovano je 1949. godine, dekretom tadašnjih vlasti, ali je 1956. dekretom i likvidirano. Nastavljajući kontinuitet, na daske koje život znače tada su kročili amateri, i to sve do 2001. godine kada je ovom pozorištu, odlukom odbornika lokalnog parlamenta ponovo vraćen - profesionalni status.Na otvaranju izložbe, osim autorke i direktora Narodnog muzeja, publici se obratio Mile Cvijović Neco, najstariji aktivni glumac na kraljevačkoj pozorišnoj sceni, dok je u muzičkom delu prigodnog programa nastupio Gradski hor „Crvčanin“.


Izvorište talenata


Na sceni Kraljevačkog pozorišta igrali su i legendarni Raša Plaović, Dara Čalenić, Živojin Žika Milenković, Ivan Bekjarev i drugi profesionalci, proslavljeni „amateri“ Sreten Stepić, Milomir Nedeljković, Biljana Kostantinović, Veroljub Andrijanić... Sa kraljevačkih teatarskih dasaka odskočili su i Marko Nikolić, Nebojša Dugalić, Aleksandar Srećković i Jelena Ilić, gostovala su i vodeća srpska profesionalna pozorišta i istaknuti dramski umetnici - Tanja Bošković, Jelisaveta Seka Sablić, Radoslav Milenković, Zijah Sokolović, Branislav Trifunović, Nina Janković, Ljubomir Bandović, Miloš Samolov…