LjUBLjANA - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

KOMEDIJA za sva vremena, i još crna, povrh svega - ovako je glasila, očigledno, dovoljno rečita reklama za "Balkanskog špijuna" (režija Tanja Mandić Rigonat) u ljubljanskom Cankarjevom domu. Jer, i bez panoa u centru grada, pa čak ni u neposrednoj blizini mesta izvođenja, publika je u sredu ispunila salu do poslednjeg mesta i nije zažalila: "crni" smeh je odjekivao jednom od najvećih dvorana (sa 560 sedišta) ovog kulturno-kongresnog centra, a ansambl Narodnog pozorišta burnim aplauzom nekoliko puta je vraćan na scenu.

Kultni komad Dušana Kovačevića na repertoaru ove kuće bio je dve večeri zaredom, uz podsećanje domaćina da je reč o delu jednog od najvećih majstora komedije bivše Jugoslavije. I "bivši" Jugosloveni su zaista pohrlili da je vide, pa su se u publici mogli čuti svi, danas podeljeni jezici, naroda i narodnosti SFRJ.


PROČITAJTE JOŠ: Predstava za sve generacije: Da li je Gustav kriv za sve?

Humor je, nesporno, ostao zajednički kao i priča "o problemu odnosa pojedinca i vlasti, umotana u satiričnu haljinu koja odgovara i današnjim apsurdnim vremenima, toliko apsurdna da nam ne preostaje ništa drugo nego da se smejemo", kako su predstavu najavili organizatori. Moglo se ovih dana u Ljubljani pročitati i da je reč o "srećnoj glumačkoj kombinaciji", predvođenoj Ljubomirom Bandovićem u ulozi Ilije Čvorovića. Kao i na svim prethodnim gostovanjima u Srbiji i regionu, gledaoci si bili oduševljeni bravurama naših umetnika, ne štedeći dlanove ni za Nelu Mihajlović, Milutina Miloševića, Dušanku Stojanović Glid, Katarinu Marković i Vanju Milačić.


- Na gostovanju u Zagrebu saznali smo da tamo postoji i Udruženje ljubitelja porodice Čvorović, ali da u Sloveniji imamo još više fanova. Voleli bismo da ih upoznamo i da čujemo njihove utiske - otkriva Ljubomir Bandović. - Ovako divan i dostojanstven aplauz nisam očekivao, bez "cike i vriske" na kraju. Bila je to prava oda pozorištu.


Vođa pozorišnog programa u Cankarjevom domu Andrej Jaklič kaže da je video predstavu u Rijeci i da je tada odlučio da je pozove u Ljubljanu:

- Oba izvođenja su rasprodata, interesovanje je izuzetno veliko. Inače, u ovoj verziji mi je interesantno jer ima žive muzike i kabarea, što predstavu stavlja u drugi kontekst i, na kraju, stvar postaje totalno aktuelna. To znači da je tekst još življi, još jači, još interesantniji. I što je najvažnije, još je to humor koji "radi". Toliko je moćan, strastven, da sam siguran da će se "Špijun" i ubuduće izvoditi i u nekim novim varijantama.

Mihal Kregar je kapetan broda i do sada je ovo Kovačevićevo delo gledao nekoliko puta i to u različitim inscenacijama, a seća se i kultnog filma iz 1984. godine:

- Malo sam već zaboravio tekst, pa mi je sada predstava probudila sećanja. Sa ove distance, drugačije sam doživeo komad. Sve te fore bude jugonostalgiju, iako je drugačiji doživljaj nego nekada...

Slovenačka nacionalna televizija snimila je uoči prvog izvođenja prilog za kulturni deo Dnevnika, u kome su učestvovali rediteljka Rigonat i glumac Milutin Milošević. S podsećanjem na istoimeni film iz 1984. godine, novinare je interesovalo šta je drugačuje u savremenom čitanju dela, koga se danas boji glavni junak, pa i kako su se glumci nosili sa bremenom slave svojih prethodnika u tumačenju Kovačevićevih likova...


PROČITAJTE JOŠ: Drugi konkurs za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije izazvao nedoumice: Jedan uslov opet sporan?

Kako nezvanično saznajemo, u Sloveniji živi oko sto hiljada naših zemljaka, a samo prošle godine izdato je deset hiljada radnih dozvola za naše građane. U Ljubljani se uglavnom okupljaju oko Crkve Svetih Ćirila i Metodija (podignute tridesetih godina prošlog veka) i Srpskog kulturnog centra, a svaki umetnički sadržaj koji dolazi iz njihove matice za njih je poseban praznik i doživljaj.

Cankarjev dom


"KRALjUJU" NA SCENI

BEZ obzira na to gde se izvodi, u Sarajevu, na Dubrovačkim ljetnjim igrama, u Rijeci ili Zagrebu, "Balkanski špijun" je uvek dobro prihvaćen i rasprodat - ističu domaćini. - To potvrđuje neiscrpan genij Kovačevićevog pisanja, njegova umetnička univerzalnost, kao i odlična aktuelna predstava koju potpisuje rediteljka Tanja Mandić Rigonat. Ljubomir Bandović "kraljuje" na sceni, a Nela Mihajlović kao njegova supruga.

Inače, pre dvadesetak godina "Balkanski špijun" je bio pozorišni hit u Ljubljani (sa više od 150 izvođenja), a u tadašnjoj glumačkoj ekipi su bili Branko Đurić Đura, Mustafa Nadarević i Boris Kavaca.