САМО што је пре неколико дана обнародован и други конкурс за избор управника Народне библиотеке Србије, после краха првог, изазвао је извесне недоумице. Овога пута споран је један од услова који кандидати морају да испуњавају, а који је Управни одбор унео у Статут НБС.

У том измењеном члану Статута, односно конкурса, као један од услова које претендент на управничко место мора да има наведено је "најмање десет година радног искуства у области културе у слободној стваралачкој делатности, од чега најмање четири године радног искуства на пословима руковођења у култури". Добро упућени сматрају да је то нелогично, питајући се како слободан уметник може да буде руководилац у култури. Том изменом посебно је погођен Милош Јанковић, в. д. помоћника министра за рад и запошљавање и заменик председника Удружења књижевника Србије, који је на прошлом конкурсу дисквалификован заједно са Дејаном Ристићем и Адамом Софронијевићем.

- Оваква измена услова конкурса правно је неодржива, јер је немогуће имати радно-правни статус самосталног уметника и истовремено бити руководилац у култури. Руководилац чега? Не желим да коментаришем разлоге за такву промену, али се нећу јавити на конкурс - каже Јанковић за "Новости".

Прочитајте још - Хоће ли Народна библиотека Србије најзад добити управника?

И Адам Софронијевић, заменик управника Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић", за наш лист каже да у конкурсу који се одвија у таквом контексту неће учествовати.

Вељко Брборић, председник Управног одбора НБС, још једном истиче да су измене и допуне Статута, односно услова конкурса, извршене да би биле усклађене са Законом о библиотечкој делатности и Законом о култури. О спорном члану каже:

- Неко ко је био самостални уметник, али није имао никакво искуство у руковођењу у култури, како може да буде на челу институције од прворазредног националног значаја. Ако је то контрадикторно, због чега је онда Министарство културе дало сагласност на све наше промене?

Конкурс се завршава 30. децембра, а одмах после божићних празника УО ће размотрити све приспеле пријаве, обавити разговоре са кандидатима и свој предлог послати Министарству културе, које ће своје мишљење проследити Влади на коначну одлуку.

МОГУЋИ КАНДИДАТИ

СВЕ услове конкурса извесно је да испуњавају Ласло Блашковић, досадашњи управник НБС, као и Милорад Вучковић, начелник у НБС, који су на претходном избору у априлу остали у ужем избору. Тада није прошао ни бивши управник и историчар Дејан Ристић, који, како незванично сазнајемо, још није одлучио да ли ће се поново упустити у ову трку.