Za Handkea spremile i vezeni peškir star sto godina, u rukama torbe sa njegovim likom: Dok je veliki pisac primao nagradu, članice Udruženja žena žrtava rata ga čekale na hladnoći i pružale podršku (FOTO)

Novosti online/Goran ČVOROVIĆ

10. 12. 2019. u 19:38

За Хандкеа спремиле и везени пешкир стар сто година, у рукама торбе са његовим ликом: Док је велики писац примао награду, чланице Удружења жена жртава рата га чекале на хладноћи и пружале подршку (ФОТО)

Foto G.Čvorović

Ispred Koncertne dvorane i oko trga policija je opasala bezbednosni pojas. Ulaz je bio strogo kontrolisan

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA - STOKHOLM

I pre nego što je Peter Handke iz ruku švedskog kralja Karla Šesnaestog Gustafa primio Nobelovu nagradu za književnost, ispred Koncertne dvorane i oko trga policija je opasala bezbednosni pojas. Ulaz je bio strogo kontrolisan. Ni ptica nije mogla da proleti. Ispred, okupilo se mnogo televizijskih ekipa. Tu, nadomak Koncertnoj dvorani, sa torbama na kojima je bio naslikan Handkeov lik, bile su i članice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, koje su došle da pruže podršku piscu Peteru Handkeu.

Dočekali su ih velika hladnoća, severni vetar, ostaci snega koji je napadao prethodne noći, mrak koji u ovo doba godine počinje da pada već posle dva sata popodne, zbog čega se jeza uvlačila duboko u kosti. Ali, nordijska klima nije pomutila osećanja.

- Došli smo da podržimo Petera Handkea i njegov rad. Kao čoveka koji govori istinu, kakva god ona bila. Događaj je veličanstven. Prvi put sam u prilici da vidim kako izgleda jedan od najsvečanijih skupova na svetu. Doduše, izdaleka, preko puta ulice, ali i sa ovih deset metara, sam ulazak u palatu, kako su obučeni gosti, pratnja, sve je to za nas sa Balkana ekstra događaj - poručila je, za "Novosti", predsednica udruženja Božica Živković Railić, istakavši da je manifestacija podrške protekla u savršenom redu.

PROČITAJTE JOŠ - Žene žrtve rata večno zahvalne Handkeu: Podržavamo ljude koji misle svojom glavom i formiraju svoj stav

Reporter "Novosti" je čuo možda jednog ili dva prolaznika da su usput negodovali uz pomen Handkeovog imena, dok je daleko, daleko više bilo onih koji su sa simpatijama posmatrali okupljanje.

- Jedna stvar je pisac, drugo je ličnost. Obožavam filmove Vudija Alena što ne znači da volim i njega. Književnost Petera Handkea je sjajna. A politički problem ne poznajem i to ne bih da se mešam - rekla nam je Katalonka Paraha Matute, čija je tetka Ana Marija Matute bila književnica, i sa zadovoljstvom ponela torbu s likom Petera Handkea kao poklon udruženje "Sodertelje" koje je ugostilo žene iz Republike Srpske.

Pareha Matute, Foto G.Čvorović

Slično misli i Ulrih iz Hanovera.

- Volim ono što piše Peter Handke. Kada sam bio mlad, napravio je fantastične stvari u pozorištu. Pravu revoluciju. Piše i divnu poeziju. Studirao sam književnost i mnogo mi je značilo to što je radio u ono vreme. Kasnije sam malo izgubio kontakt s njegovom književnošću. Obradovao sam se kada sam čuo da je dobio Nobelovu nagradu. Srećan sam zbog njega - poručio je ovaj Nemac za "Novosti".

Njegov prijatelj Jirgen nije ni za, ni protiv Handkea, ali samo zato što ništa od njega nije čitao.


Ulrih iz Hanovera

Ako je na ulici sve proticalo u redu, nije tako bilo celog dana. Jer, preko telefona su nekima od prisutnih stizale i anonimne pretnje.

PROČITAJTE JOŠ - Emir Kusturica otišao u Stokholm da podrži svog velikog prijatelja: Reditelj za "Novosti" otkriva šta je to što spaja Handkea i Andrića


Posle Koncernte dvorane, predstavnice Udruženja su krenule pred Gradsku kuću, da nastave manifestaciju podrške, istrajne da podrže čoveka koji se ohrabrio da govori svojim jezikom. Ujedno su izrazile nadu da će biti u prilici da se sretnu s velikim nobelovcem, s kojim su tokom prepodneva zakazale sastanak. Žele da ga pozdrave, uruče mu poklone koje su donele, među kojima je i vredni vez na platnenom peškiru star sto godina.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Boki

10.12.2019. 23:10

Pod hitno ulica u Beogradu da ponese njegovo ime! Iskreni prijatelj naseg naroda to vise nego zasluzuje.

vladimir

10.12.2019. 23:59

За Хандкеа се може рећи да је највећи живи писац овог века. Све честитке. Награда је заслужено отишла у праве руке. Ови што се буне кад буду прочитали његова дела схватиће колико су неписмени.

Nikola U.

11.12.2019. 07:24

Ćovek sa umetničkim i ljudskim integritetom! Rektost u današnje, tržišno vreme!

Ћоса

11.12.2019. 09:19

Ово шведска ТВ није објавила. Само протесте против Хандкеа. Толико о објективном извештавању.

Mihajlo pravnik

11.12.2019. 10:53

Dragi prijatelkju , primite cestitke od coveka koji zivi u zemlji cija Vlada izdvaja manje od 1 procenat za kulturu, i iz koje se godisnje odseli 4000 mladih ljudi !