Matijina zanosna Reč

Adam Puslojić

20. 09. 2019. u 18:19

Матијина заносна Реч

Matija Bećković

Povodom knjige "100 mojih portreta" Matije Bećkovića. Pesnik nas pomno proučava i mudro poučava

U naš "Krajinski krug" Negotina, danas je došao pesnik. Pesnik sinonim za Pesnika, pesnik srpski, savremeni i živ, ali i pesnik koji je već odavno i pesnička legenda.

Evo čoveka... i pesnika: Matija Bećković!

Njegova je poezija njegoševska mera dara i smera, sva nacionalno utemeljena i obojena, prožeta umom i pamćenjem, srcem i ljubavlju, sobom i svemirom. Njegov poetski jezik je,kako bi kazao Vasko Popa, ona naša "krilata svirala"... poletan i uzletan, tematski razigran i jezički razvigoran. Pun je igre, ludizma, izazova i prkosa, smeja i crnohumora. Kao naša narodna lirika Matija Bećković kao pesnik nas pomno proučava i mudro i smireno poučava, a da ne deli lekcije i puku zabavu svom čitaocu, već mu se divno obraća bratskim šapatom i "vo ves golos". On jasno pogađa metu: svesno odabranu i vazda aktuelnu, bitnu i atraktivnu. Njegovi se versi pamte i recituju kao vid nove naše epike i njegoševska lirike. Rečju, Matija je narodni pesnik.


PROČITAJTE JOŠ: 54. “Mokranjčevi dani“ u Negotinu (FOTO)

Njegovo je poetsko štivo živi i složeni sistem "pevanja i mišljenja", puni iskaz zanosa i krilatica koje naziva "kažama".Njegova je reč Reč, sa velikim i gotovo epskim ili biblijskim tonom. Lako je pamtljiva, ali i teško iskaziva i mukotrpna, koju tako lako i neponovljivo iskazuje Matija.Sad i zasvagda.

On je ovde i samo naš - u Veljkovom domu i u Mokranjčevom Negotinu, koji su nekad uživo pohodili i Vuk Stefanović Karadžić i Sima Milutinović Sarajlija, jedini učitelj našega Njegoša, onoga koji je Matiji učitelj:

"Najbolje je pisao Njegoš

A imao je i čime

...

Sretao se ljudima

A imao je i s kim".

Matija nam to veli da upamtimo. Da znamo i ko smo u kosmosu.

Ako je on, na početku i u pesničkoj mladosti poimao i pisao poeziju u prvom licu o svom životnom putu i poetskom udesu (bitne su i veoma karakteristične zbirke "Metak lutalica" i "Tako je govorio Matija"!) u onom potonjem i u najnovijem delu svoga opusa on sad govori više o drugima - našim velikanima duha, istorije i kulture... od Njegoša i Karađorđa, Tesle i Andrića... sve do Desanke, Lubarde, Nikolaja Velimirovića i patrijarha Pavla,Mihiza i Ćosića, Brane Petrovića i Kusturice.

Svome rodu Matija govori o svome narodu... svetosavskom, njegoševskom i bećkovićevskom, u isti mah i dah. Upravo takva i jeste ova nova i neponovljiva Matijina knjiga "100 mojih portreta", za koju mu, evo ovde uručujemo i Medalju našeg Umetničkog udruženja Krajinski krug: Felix Romuliana! n


(U povodu dodele medalje Felix Romuliana Umetničkog udruženja "Krajinski krug")


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije