НЕГОТИН – Један од најстаријих музичких фестивала у земљи, „Мокрањчеви дани“ полако улази у своју завршницу. По 54. пут у Неготин су се сјатили бројни ансамбли, хорови и вокални солисти да својим програмима одају почаст Стевану Мокрањцу.


Након сјајног почетка, „Натпевавања“ хорова из Холандије, Северне Македоније, Србије и САД и победе америчког „Корикоса“, публика је са великим одушевљењем поздравила наступ Дечијег хора„Радост“ из Москве под управом Дунајеве Јекатерине Александровне, посебно атрактиван не само због интерпретације, већ и шарених костима, руских плесача и сценског лутка наступа. Публика, а нарочито основци и средњошколци, са одушевљењем су пропратили и извођење песме „Тамо далеко“ на бис, када су хористи подигли српску, па руску заставу.- Знајући значај Стевана Мокрањца и његовог рада на традиционалној музици српског народа, решили смо да и ми Неготину прикажемо руске народне песме и композиторе који су стварали ослањајући се на нашу баштину. Са великим задовољством долазимо на фестивал Мокрањцу у част - истиче Дунајева Јекатерина Александрова.
И публика и критика једногласни су у оцени да су врхунске наступе на „Мокрањчевим данима“ имали победник „Натпевавања“ 2017. Певачко друштво „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина под управом Сенке Милисављевић и Камерни мешовити хор Музичке школе „Мокрањац“ из Београда под управом Милице Ђокић који су се представили концертима духовне музике.Одушевили су и „Запреплетум расплепетум“ мецосопран Драгана Поповић и тенор Љубомир Поповић у пратњи пијанисте Милана Шуменковића који су публици донели своју интерпретацију соло песама Константина Бабића, који је преминуо пре десет година.


- Мокрањца сам заволео на прву ноту и увек, увек радо дођем. Ови “Мокрањчеви дани” су једно дивно место, и ја често кажем то је Мека садашња за нас музичаре у Србији – каже Љубомир Поповић.Јован Маљоковић и „Балкан салса бенд“ уз нове песме и препознатљиви етно џез део концерта посветили су и Етно групи „Класје“ Основне школе „Вук Караџић“ из Неготина под управом Душице Ђурђић, са којим су наступили на „Мокрањчевим данима“ и пре седам година.


ПРОЧИТАЈТЕ И:  ЛЕСКОВАЧКИ ФЕСТИВАЛ: Награда Диклићу


- Стално сам се трудио да будем на трагу неке наше националне музике, неких тонова који су мени зујали у глави. Ту музику зовем српски џез, а сви су тонови наши - каже Јован Маљоковић, познати џез саксофониста, композитор и аранжер.
ПРОМОЦИЈЕ


У оквиру фестивала промовисан је троструки компакт диск „Звуковез“ Мирољуба Аранђеловића Расинског, као и три нове књиге професоркер, музиколога и новинарке Гордана Крајачић, „Музичке светлости позорнице“, „Музичке арабеске“ и „Музичке илузије“ везане за садржаје у 2018. на бројним фестивалима, па и на „Мокрањчевим данима“.


ИЗЛОЖБЕ


Традиционално, представљена су и дела настала на овогодишњој ликовној колонији „Ехо музике“ неготинског Дома културе, која постоји већ 20 година, као и дела из графичке збирке Савремене галерије у Суботици.