Programi ovogodišnjeg 86. Vukovog sabora, najveće i najstarije kulturne svetkovine kod Srba, počelo je u ponedeljak veče u Vukovom domu kulture u Loznici.


Tradicionalno manifestacije je počela , „Himnom Vuku“ .

Lozničani su, potom, uživali u koncertu Jadranke Jovanović. Tome je, Galeriji „Mina Karadžić“ u Vukovom domu kulture,otvarena izložva „Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji“, čiji su autori Danka Spasojević i Ivana Hrenko iz Narodne biblioteke „Stefafan Prvovenčani“ u Kraljevu.


Napočetku saborovanja predstavljena i knjiga „Manastir Žiča, centar arhiepiskopije, eparhije i sabora u srednjem veku“ dr Dragoljuba Danilovića iz Istorijskog arhiova grada na Ibru.


Sadržaji u Loznici, Vukovom Tršiću, Tronoši i Beogradu smenjivaće se sve nedelje, 15. septembra kada je završna svetkovina na letnjoj pozornici kraj Žeravije, nedaleko od Vukove spomen kuće.


Potvrđeno je da će ovogodišnji besednik Čas da bude ovogodišnji saborski besednik pripala je našem proslavljenom biti naš slavni reditelj Emiru Kusturici.


Pročitajte još: NAJAVLjEN 86. VUKOV SABOR: Kusturica u ulozi besednika


Na letnoj pozornici, kraj Žeravije, u Vukovom rodnom selu Tršiću, biće izvedena predstava „Odbegli princ“ po tekstu profesora dr Boška Suvajdžića. Dramatug je Staša Petrović, a reditelj Darko Kamarit. Igraju Ljubinka Klarić, Aleksandar Srećković Kubura, Joakim Tasić, Ivan Zablaćanski, Marko Vasiljević, Lepomir Ivković, Đorđe Branković, Staša Nikolić.
Voditelji programa su Ivana Milenković i Dragan Vučelić.


U popodnevno saborskom poselu nastupiće, pesmama i igrama, Srpski kulturni centar „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Bačke Topole.