JOŠ jedno delo Milana Zlokovića, našeg velikog arhitekte 20. veka, začetnika moderne u Beogradu i Srbiji, postalo je spomenik kulture. Vilu koju je projektovao za Dragoljuba Šterića (vlasnika zemunske fabrike aviona "Zmaj", koja je proizvodila letelice za jugoslovensku vojsku) i njegovu suprugu Vukosavu, Vlada Srbije je na svojoj poslednjoj sednici stavila pod zaštitu "kako bi se očuvao izvorni izgled spoljašnje arhitekture i enterijera".

Pročitajte još: DNEVNIK ZABLUDA: Zaštićena i loša arhitektura

U odluci, u kojoj se porodična kuća podignuta 1932. na Savskom vencu, u ulici koja danas nosi ime generala Šturma, proglašava spomenikom kulture, između ostalog piše da ova dvospratnica predstavlja jedno od najznačajnijih modernističkih ostvarenja izuzetno plodnog i značajnog autora srpske moderne Milana Zlokovića.

- Ovaj reprezentativni i moderan spomenik kulture podigao je, po svom ukusu i potrebama, ugledni industrijalac Dragoljub Šterić, koji je učestvovao u razvoju i proizvodnji odbrambene privrede Kraljevine Jugoslavije. Funkcija objekta i forma su objedinjeni i uklopljeni u prirodno okruženje, što visoko vrednuje ovu građevinu prema kriterijumima estetskog funkcionalizma - zaključuje se u ovoj odluci.

Pročitajte još: DNEVNIK ZABLUDA: Mizantropolis

Zdanje od 220 metara kvadratnih izgrađeno je na deset puta većoj parceli, a tadašnja vrednost kuće bila je 350.000 dinara. U prizemlju se nalaze predsoblje, hol, salon, dnevna soba, kujna, ostava, perionioca, garaža, prostorija za šofera, ve-ce i veranda, a na spratu - spavaća soba, soba, dečja soba, gostinska soba, kupatilo, ve-ce i terasa. Modernistički duh i karakter, arhitekta je postigao geometrijskom formom i skladnišću kompozicije objekta.

Njegovim najznačajnijim projektom smatra se Univerzitetska dečja klinika u Beogradu, a kuća koju je podigao za svoju porodicu na Neimaru jedna je od prvih zgrada moderne u Srbiji. U Muzeju grada Beograda, u toku je digitalizacija Zlokovićevog legata, a u Muzeju nauke i tehnike čuva se originalna maketa vile "Šterić". Inače, Vlada Srbije proglasila je 8. marta spomenikom kulture i njegovu zgradu auto-servisa "Fijat" na Vračaru.

Foto Zavod za zaštitu spomenika


KRALjEVA ČESMA

NA istoj sednici Vlade, spomenikom kulture proglašena je i Spomen-česma kralja Aleksandra Prvog Obrenovića na Zlatiboru, koja je na teritoriji Čajetine, podignuta 1893. godine.