DNEVNIK ZABLUDA: Zaboravljena nagrada

Piše: Slobodan Maldini

subota, 13. 07. 2019. u 15:43

ДНЕВНИК ЗАБЛУДА: Заборављена награда

Zgrada Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu arh. Ivana Štrausa, "Borbina" nagrada 1989. godine, Foto: Lična arhiva

Narednih decenija, nagrađivana su najznačajnija arhitektonska ostvarenja na području nekadašnje Jugoslavije

NAJSTARIJA regionalna nagrada za arhitekturu bila je jugoslovenska nagrada lista "Borba". U saradnji sa Savezom arhitekata Jugoslavije ustanovljena je 19. februara 1965, na godišnjicu kada je u Zagrebu 1922. štampan prvi broj ovog nezavisnog dnevnog lista. Narednih decenija, nagrađivana su najznačajnija arhitektonska ostvarenja na području nekadašnje Jugoslavije. Najbolji izveden arhitektonski objekat predlagan je u svakoj od šest republika, a potom je savezni žiri birao najznačajnije jugoslovensko arhitektonsko delo. Prvobitno, nagrada nije sadržala novčani iznos, a nagrađeni projekti objavljivani su u nedeljnom dodatku lista "Borba".


Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Borba" Manojlo Vukotić, nekoliko uglednih srpskih arhitekata, sarajevski arhitekta Ivan Štraus i zagrebački arhitekta i vajar Vjenceslav Rihter doneli su 1992. odluku o promeni načina izbora najznačajnijeg arhitektonskog dela koje će da bude nagrađeno "Borbinom" nagradom. Te godine, promenjen je naziv nagrade i od tada se raspisuje Autorski konkurs za najuspešnije arhitektonsko delo realizovano u protekloj godini. Na konkursu su učestvovali arhitekti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Srbije, a uvedene su novčane nagrade za izgrađen objekat i arhitektonski projekat. Među istaknutim dobitnicima nagrade su imena velikana arhitekture Jugoslavije: Boris Magaš, Živorad Janković, Stanko Mandić, Janez Lajovic, Stojan Maksimović, Aleksandar Šaletić, Jahiel Finci, Zlatko Ugljen, Janez Kobe, Ivan Štraus, Branislav Mitrović i mnogi drugi. Od 1993. pridružena je i nagrada za najbolji studentski projekat nastao u prethodnoj godini.

Pročitajte još - Dnevnik zabluda: Kraj Bauhausa?

Tokom 2001. i 2002. "Borbina" nagrada nije dodeljena, a nakon kratkog prekida tradicije, instituciju nagrade nastavlja Novinsko-izdavačka kompanija "Novosti". Zajedno sa političkim promenama i tranzicijom koje su se događale na prostorima nekadašnje Jugoslavije, menjala se i nagrada. Sa saveznog nivoa preneta je na teritoriju Srbije i Crne Gore. Od 2007. do 2013. dodeljivana je predstavnicima srpske arhitekture, uključujući i njihove objekte realizovane izvan Srbije. Zbog nedostatka sredstava, duga tradicija je 2014. godine prekinuta.


Prvobitno u regionalnoj arhitekturi, a kasnije samo u srpskoj, ova nagrada predstavlja najznačajnije i najstarije tradicionalno strukovno priznanje. Njena istorija sadrži primere najkvalitetnijih arhitektonskih zdanja, a dobitnici nagrade su najznačajniji autori, zbog čega je njeno gašenje nemerljivi gubitak. Predlažem da ovo, najznačajnije priznanje u arhitekturi Srbije bude obnovljeno. Za nastavak prekinute tradicije nisu potrebna veća materijalna sredstva, već pre svega dobra volja. Podrška ideji postoji među strukovnim udruženjima, a potom i kod brojnih ljubitelja savremene arhitekture i umetnosti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije