Književni kritičari biraju knjigu godine (15): Ime dobitnika 31. prestižne nagrade biće saopšteno na konferenciji za novinare koja se održava u petak u Vukovoj zadužbini.

SLAĐANA JAĆIMOVIĆ (BEOGRAD)

1. “CRNjANSKI - BIOGRAFIJA JEDNOG OSEĆANjA” Milo Lompar (“Pravoslavna reč”)

2. “STIH I PAMĆENjE” Aleksandar Jovanović (“Službeni glasnik”)

3. “POETIKA ČISTOG DAHA” Valentina Hamović (“Službeni glasnik”)

4. “PRELEST” Filip Grbić (“Vulkan”)

5. “U VATRI SE BOG ODMARA” Alek Vukadinović (“Konras”)

Nastojeći da označi duhovno i egzistencijalno težište ličnosti Miloša Crnjanskog, M. Lompar lucidno ukazuje na višestruko osećanje stvarnosti i pišući o sudbini velikog pisca piše i o sudbini naše kulture. U studiji o poeziji i poetici Milosava Tešića, A. Jovanović minuciozno analizuje opšta načela poezije jednog od najvećih srpskih savremenih pesnika i interpretira neke od njegovih najznačajnijih pesama. Knjiga V. Hamović prva je značajna monografija posvećena poeziji i prozi Milovana Danojlića, a posebna pažnja usmerava se na fenomen detinjstva i koncept “naivne pesme”. Roman F. Grbića gorka je, duhovita i ironična priča o modernom junaku, razapetom između poroka i osećaja dužnosti, odbačenih ideja i sumorne ispraznosti sadašnjosti. U pesničkoj zbirci A. Vukadinović, u svom prepoznatljivom lirskom rukopisu, potvrđuje svoje visoko mesto u savremenoj srpskoj poeziji.

ŠEFKET KRCIĆ (NOVI PAZAR)

1. “SRCE KRUGA” Risto Vasilevski (“Arka”)

2. “U VATRI SE BOG ODMARA” Alek Vukadinović (“Konras”)

3. “MAPA BOLNIH MJESTA” Braho Adrović (“Pegaz”)

4. “TUĐINE” Igor Marojević (“Laguna”)

5. “A BRISEL SE DA PREHODATI LAKO” Nenad Šaponja (“Sajnos”)

U slučaju R. Vasilevskog valja reći da se radi o svetskom piscu koji potiče sa Balkana i koji javnosti upućuje suptilne i etičke molitve za mir i budućnost ne samo svog, već i svakog drugog naroda. A. Vukadinović je stvaralac nenametljive i neobične simbolističko-fenomenološke imaginacije za čije je delo veliki estetičar dr Vujadin Jokić svojevremeno napisao da je posle Ujevića najveći jugoslovenski pesnik. Sandžački poeta, B. Adrović tek u novije vreme doživljava preporod i afirmaciju. Njegovo novo delo najbolje svedoči o njegovim životnim pogledima na dunjaluk. I. Marojević je svoj roman podelio u tri celine (Boka i Hercegovina, Beograd i “Pod vedrim mrgodnim nebom”), a na jednom mestu je zapisao rečenicu za pamćenje: “Ako je život borba, smrt je pobeda”. Knjiga N. Šaponje svedoči da je reč o stvaralačkom postupku originalnog i neobičnog autora, koji promišlja današnji dunjaluk na normalan ali i specifičan način.

GORDANA VLAHOVIĆ (KRUŠEVAC)

1. “VENAC ZA OCA” Vesna Kapor (SKZ)

2. “A BRISEL SE DA PREHODATI LAKO” Nenad Šaponja (“Sajnos”)

3. “IZMAGLICA” Ranko Pavlović (UK R. Srpske)

4. “U VATRI SE BOG ODMARA” Alek Vukadinović (“Konras”)

5. “BEOGRADSKI TRIO” Goran Marković (“Laguna”)

Novom knjigom V. Kapor potvrđuje svoje pripovedačko umeće na zadovoljstvo čitalaca. Njen venac je sastavljen emotivno, mudro, poetskim slikama osveženo. N. Šaponja putujući kroz prostor, putuje kroz književnost, kroz tragove različitih civilizacija i načina razmišljanja. Uz sagledavanje kulturno-istorijskih prilika, uz geografska podsećanja, ironičan stav prema našim (ne)prilikama, njegova knjiga se dade prehodati lako i sa uživanjem. R. Pavlović mudrošću, finom poetskom žicom piše “pjesme koje traže dušu”, ali i pesme koje zalaze u metafizička promatranja smisla postojanja sveta koji nije naklonjen čoveku. Zbirku A. Vukadinović adlikuju duhovnost, moralni kodeksi za stradalnike, ali i osuda zla u svetu nenaklonjenom ne samo pesnicima, nego svakom dobrom biću. G. Marković gradi zanimljivu, duhovito-ironičnu, u osnovi tragičnu priču o vremenu IB, učešću poznatih ličnosti politike, o Lorensu Darelu, o ljubavnom trouglu, mržnji i kajanju.

NEBOJŠA LAZIĆ (BEOGRAD)

1. “U VATRI SE BOG ODMARA” Alek Vukadinović (“Konras”)

2. “AVANGARDNI MIT ČAPLIN” Bojan Jović (“Službeni glasnik”)

3. “VENAC ZA OCA” Vesna Kapor (SKZ)

4. “ZNAMENjA I ZNAČENjA” Marija Jeftinijević Mihajlović (Institut za srpsku kulturu, Leposavić)

5. “LUDVIG” Olivera Olja Jelkić (“Čigoja”)

Naslov drugog ciklusa zbirke A. Vukadinovića, “Rekoh sebi: U vatri se Bog odmara”, poetska je kičma čitave knjige, obrazac njenog gustog jezičkog tkanja, ispresecanog brojnim neologizmima i brujem i sazvučjima aliteracija i asonanci. U bogato ilustrovanoj knjizi B. Jović Čarlija Čaplina i njegovo delo doživljava kao umetničku žižu u kojoj se prelamaju zraci najbitnijih avangardnih stremljenja u prvim dekadama 20. veka. U zbirci kratkih priča V. Kapor briše, po njenom shvatanju, veštačku granicu između poetskog i proznog kazivanja. U prvoj priči, uspeva da prekorači prag ličnog i da pruži čitaocu uvid u polje opšteg bola. Podnaslovom knjige “Ogledi o srpskoj književnosti Kosova i Metohije” M. J. Mihajlović pokazuje da ne priznaje granice, koje odvajaju srpske autore koji žive u južnoj provinciji Srbije u odnosu na one severno od njih. O. Jelkić u svom romanu opisuje neobičan put koji Ludviga van Betovena vodi od Beča do udaljenog zamka Šlos u Sremu.

Pročitajte još - Sutra stiže novi laureat