Palić otvara važne teme

Jl. B.

10. 07. 2018. u 09:28

Палић отвара важне теме

"Styx"

Najavljen program 25. festivala evropskog filma u Subotici od 14. do 20. jula. Biće prikazano 70 dugometražnih i više od 30 kratkometražnih ostvarenja

VIŠE od stotinu projekcija, gostovanje dobitnika nagrade "Aleksandar Lifka" Radeta Šerbedžije i Brajana Koksa, kao i program posvećen stogodišnjici rođenja Ingmara Bergmana, obeležiće jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić, koji će se održati od 14. do 20. jula u Subotici.

U glavnom programu biće prikazano 14 ostvarenja, od toga dva van konkurencije, a prema rečima selektora Nenada Dukića, reč je raznovrsnoj i angažovanoj selekciji.

- Raznovrsnost se ne ogleda samo u rediteljskim postupcima i odabiru tema nego i prisustvu različitih kinematografija - rekao je Dukić. - Autori osećaju odgovornost i potrebu da govore o važnim temama i problemima sa kojima se suočava evropsko društvo, kao što su migrantska kriza, socijalna, pa i kriza vrednosti.

Na otvaranju će van konkurencije biti prikazan italijanski film "Srećan kao Lazaro" Aliće Rorvaher, nagrađen za najbolji scenario u Kanu, dok će na zatvaranju publika gledati, takođe van konkurencije, dobitnika Zlatnog medveda Berlinala, "Ne dodiruj me" rumunske rediteljke Adine Pintilije.

PROČITAJTE JOŠ - Angažovana slika Evrope

U takmičarskoj selekciji biće prikazani filmovi "Styx" Volframa Fišera, "Devojka" Lukasa Donta, "Kristal" Darje Zuk, "Nekretnine" Aksela Petersena, "Godina majmuna" Vladimira Blazevskog, "Karmen i Lola" Aranče Ećevarije, "U ratu" Stefana Briza (Francuska), "Granica" Alija Abasija, "Uteja - 22. jul" Erika Popea, "Krtica" Rasmusa Klostera Broa, "Genesis" Arpada Bogdana, "Tranzit" Kristijana Pecolda.

- Ove godine imaćemo bogatiju selekciju dokumentarnog filma, a prikazaćemo i kratkometražna ostvarenja. Tako će celokupan program festivala, podeljen u 12 selekcija, obuhvatiti 70 dugometražnih i više od 30 kratkometražnih filmova - kazao je programski direktor festivala Miroslav Mogorović.

Srećan kao Lazaro“

KONCERT ŠERBEDžIJE

OSIM filmskog programa, 15. jula u 22 sata u Narodnom pozorištu u Subotici koncert će održati glumac Rade Šerbedžija i grupa "Zapadni kolodvor", dok će holivudski glumac Brajan Koks u ponedeljak, 16. jula, razgovarati sa posetiocima. U programu su i radionica filmske kritike, filmska škola za 20 polaznika iz Subotice i Segedina, kao i izložba posvećena Mileni Dravić koja će biti otvorena 17. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije