GLUMICA Nataša Ninković ovogodišnja je dobitnica "Žanke Stokić", prestižne nagrade koju već šesnaest godina dodeljuju Narodno pozorište, Kompanija "Novosti" i Grad Požarevac.

Odluku je većinom glasova doneo žiri kojim je predsedavala Milena Dravić i članovi - upravnik nacionalnog teatra Dejan Savić, glavni i odgovorni urednik Kompanije "Novosti" Milorad Vučelić, dramski pisac i reditelj Bratislav Petković i prošlogodišnja dobitnica nagrade Olga Odanović.


PROČITAJTE I: Odluka o "Žanki"


- Zaista sam počastvovana, pogotovo što je reč o ženskoj nagradi i to za aktivnu glumicu. Drago mi je što se dodeljuje za pozorište, film i televiziju, jer ja sam celog života težila da nekako objedinim te tri stvari. Mislim i da mi je, nekako, u pravo vreme stigla - kaže u izjavi za naš list Nataša Ninković. - Nekada sam bila ohola, čak sam smatrala da mi priznanja nisu potrebna. Danas mislim da sam grešila i pamtim svačiju lepu reč upućenu meni i topao pogled, a kamoli nagradu i to tako značajnu. Sumnje su sastavni deo našeg posla. Ponekad mislimo da nije dovoljno primećeno to što radimo i onda, kada dođe ovako nešto, to je najbolja potvrda ostvarenih rezultata.

PROČITAJTE JOŠ - Nataša Ninković: Živimo u vremenu usamljenosti

Da podsetimo, "Žanka Stokić" ustanovljena je 2003. godine na inicijativu Mire Stupice (koja je bila i doživotni počasni predsednik), a dodeljuje se "ličnosti koja je svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza obeležila pozorišni, filmski i televizijski život Srbije".

PROČITAJTE JOŠ - Nataša Ninković: Dižem glas protiv gluposti

U obrazloženju ovogodišnje odluke žirija navodi se, između ostalog, da je prvakinja Drame nacionalnog teatra "iz uloge u ulogu, očaravala svojim scenskom energijom, maštovitošću, duhovitošću i studioznošću".

- Nataša je glumica koja svojim likovima inteligentno "čita" savremenu svetsku dramaturgiju, dokazaće i u predstavama "Kokice" i "Roberto Cuko". Beskrupulozna i manipulativna Kadinica u predstavi "Derviš i smrt", neodoljivo komična kao šarmantna gospođa Ford u "Veselim ženama vindzorskim", Sojka u predstavi "Dr" i kao sišla sa današnjih tabloida pokondirena, sirova i neotesana alapača Lena iz "Naših sinova"... - ističe se u obrazloženju.

Priznanje "Žanka Stokić" sastoji se od plakete koju daruje Narodno pozorište (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), statuete Žanke Stokić (dar Grada Požarevca, rad akademskog umetnika Dragiše Miloševića) i novčanog iznosa koji poklanjaju "Večernje novosti".


ULOGE ZA PAMĆENjE

UZ pozorišnu, vrlo je značajna i filmska, kao i televizijska karijera Nataše Ninković. Naslova je više od trideset tako da je možda najbolje izdvojiti uloge ovenčane domaćim i međunarodnim najprestižnijim nagradama, a to su Vjera u filmu "Spasitelj" (na slici),

Marta u filmu "Profesionalac" i Marija u filmu "Klopka". Televizijska publika svakako pamti Vukicu u seriji "Ranjeni orao", Riki Salom u seriji "Cvat lipe na Balkanu", Bojanu Vranješ u "Jagodićima", gospođu Nataliju u seriji "Ubice moga oca" - navodi se u obrazloženju žirija.