Lutkarska avantura

V. V. S.

06. 03. 2018. u 14:28

Premijera predstave "Sve za ljubav" u pozorištu "Pinokio"

Луткарска авантура

Foto Pozorište "Pinokio"

TEK što je kakvo Srpče ili Srpkinja dorasla da može knjige čitati, već je Vidakovića u ruke uzela! - rekao je Jaša Ignjatović povodom prvog srpskog romanopisca Milovana Vidakovića i njegovog dela "Velimir i Bosiljka". Sada je po motivima ovog romana nastala lutkarska predstava "Sve za ljubav" (u režiji Vladimira Lazića), smeštena u egzotične predele Bliskog istoka i Afrike, a njeno premijerno izvođenje je u sredu na sceni Pozorišta lutaka "Pinokio".

- Nažalost, Milovan Vidaković danas je gotovo zaboravljen. Bio je srpski Valter Skot, pisao je avanturističke romane - objašnjava reditelj Vladimir Lazić. - Vuk Karadžić ga nije mnogo razumeo. Smatrao je da nije u duhu ondašnjeg vremena, niti u skladu sa društvenim događajima Srbije toga doba. Roman je dramatizovao Stevan Pešić, a mi smo ga za scenu razradili kao veliku avanturu sa elementima mjuzikla.

Na osnovu autentičnih zapisa nastala je priča o piščevoj putujućoj trupi, koja izvodi predstavu "Sve za ljubav". Pokušali smo da rekonstruišemo to vreme, s porukom za najmlađe: da dvoje malih avanturista, ponekad iz male nepažnje, mogu upasti u veliki belaj.

U neobičnoj igri mašte i fantazije sve je moguće, pa i da se (po zamisli reditelja Vladimira Lazića) u predstavi pojavi "lično" i pisac - u tumačenju glumca Marka Gvera.


GLUMAČKA EKIPA

U predstavi igraju i Teodora Marčeta, LJubomir Bulajić, Zoran Todorović, LJiljana Živić, Dragana Vasić, Jovan Popović, Biljana Mihajlović, Goran Popović i Ivana Todorović. Kreator lutaka, kostima i scene je Filip Jevtić, autor songova je Željko Mijanović, dok je muziku komponovao Saša Lokner.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije