Adam dočekao Popu

J. J. B. - Jl. B.

utorak, 26. 12. 2017. u 07:50

Адам дочекао Попу

Adam Puslojić / Foto I. Marinković

Grad Vršac preuzeo finansiranje i sačuvao ugled velike pesničke nagrade. Puslojić će priznanje primiti 29. decembra, a dobiće i 200.000 dinara

PESNIČKA nagrada "Vasko Popa", 23. po redu, konačno će biti uručena ovogodišnjem laureatu Adamu Puslojiću, za knjigu Somnabulia Balcanica u izdanju "Leksike", zahvaljujući odluci Grada Vršca da finansijski stane iza ovog najprestižnijeg priznanja za pesničko stvaralaštvo u Srbiji. Svečano uručenje biće upriličeno u Gradskoj kući, 29. decembra, tačno u podne.

Nagrada koja nosi ime slavnog Vrščanina uvek je dodeljivana 29. juna, na dan Popinog rođenja. Ove godine se, međutim, odstupilo od tog pravila, jer je Fondacija "Hemofarm", kao dugogodišnji darodavac novčanog dela nagrade od 5.000 evra, odustala od sponzorstva. Potraga za novim donatorima nije bila uspešna, pa je, šest meseci kasnije, Grad Vršac, kao dosadašnji pokrovitelj, odlučio da organizaciju preuzme na sebe.

PROČITAJTE JOŠ - "Šansa" čeka Vaska Popu

- S obzirom na novonastale okolnosti, smatrali smo da treba finansijski da stanemo iza ovog priznanja. Iz gradskog budžeta smo obezbedili sredstva za novčani deo nagrade, što ćemo činiti i ubuduće, kako se kašnjenje sa dodelom više ne bi dešavalo. To ne zaslužuju ni dobitnici, ni sam Vasko Popa - kaže Nataša Čonić, članica Gradskog veća za kulturu u Vršcu.

Umesto dosadašnjih 5.000 evra, laureati će dobijati 200.000 dinara, jer su, dodaje Čonićeva, tolike mogućnosti Grada.

- Trenutno postoji nekoliko sponzora koji žele da daju svoj doprinos, ali smatramo da nije u redu da svake godine menjamo iznos nagrade. Zato ćemo se zadržati na ovoj sumi, koju sami možemo da obezbedimo - objašnjava Čonićeva.

Dobitniku Puslojiću će novčani deo nagrade biti uplaćen tokom januara sledeće godine.

PROČITAJTE JOŠ - Bez para za "Popu"?

Nagradu su 1995. godine osnovali Društvo prijatelja Vršca "Vršac lepa varoš" i Agencija "Đorđević", dok je Grad Vršac bio pokrovitelj. Društvo prijatelja Vršca prestalo je da postoji 2002. godine, a osnivačka prava ostala su Agenciji "Đorđević".

- Grad Vršac je spasao nagradu i u potpunosti stao iza nje, što je Vasko Popa i zaslužio - rekao nam je Dragoljub Đorđević iz Agencije "Đorđević".


PROČITAJTE JOŠ - Puslojiću "Vasko Popa" ZIVLAK: IZNOS NIJE MALI

VELIKA je stvar što smo se nekako izborili i što je Grad Vršac pokazao razumevanje. Ovaj iznos je garantovan, a da li ćemo naći neki način da se uvede i sufinansijer, i da li će Opština na to pristati - zavisi od njih. Nagrada sada stoji na čvrstim nogama, a 200.000 dinara u kontekstu umetničkih nagrada u zemlji Srbiji nije malo - kaže, za "Novosti" Jovan Zivlak, predsednik žirija za nagradu "Vasko Popa", dodajući da Agencija "Đorđević" ostaje organizator, a Grad Vršac samo staje finansijski iza priznanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)