Bez para za Popu?

Jl. B. - B. Đ.

sreda, 09. 08. 2017. u 18:22

Без пара за Попу?

Opština Vršac je pokrovitelj nagrade koja nosi ime velikog Vaska Pope

Sudbina prestižnog srpskog pesničkog priznanja i dalje neizvesna. Predsednik žirija Jovan Zivlak: Nema smisla da nagrada bude čisto ritualna, bez novca

POTRAGA za novim sponzorom pesničke nagrade "Vasko Popa", kako "Novosti" saznaju", još nije dala rezultate. Organizatori ipak ne odustaju od uručenja, a ovogodišnjem dobitniku Adamu Puslojiću poručili su da planira put u Vršac u trećoj nedelji septembra, kada će mu u okviru Dana Vršca svečano uručiti priznanje - sa novcem ili bez njega.

- Nemam više informacija. Malo je delikatno da se ja raspitujem. Ništa se nije događalo u međuvremenu osim što su mi rekli da imam u vidu da idem u Vršac - kaže, za "Novosti", Puslojić, nagrađen za knjigu Somnabulia Balcanica ("Leksika").

Posle odluke "Hemofarm fondacije" da ove godine ne učestvuje u finansiranju nagrade već da sredstva preusmeri na projekte u oblasti zdravlja, izostala je svečanost u čast laureata 29. juna, na dan Popinog rođendana, i odložena je za jesen. Dok se ne nađu pare.

Po imenu koje nosi i novčanom delu od 5.000 evra koji je do sada pratio, najveća srpska nagrada za poeziju, čiji je pokrovitelj opština Vršac, dospela je tako u nezavidnu situaciju, a kulturna javnost se pita da li je još jedna manifestacije pred ukidanjem.

- Radi se na tome da se obezbede sredstva, i do ukidanja "Vaska Pope" sigurno neće doći. Imaćemo i novog darodavca do septembra, ali zasada ne bih mogao reći ko će to biti. Očekujemo potvrdu do polovine avgusta - kaže, za "Novosti", Dragoljub Đorđević iz Agencije "Đorđević", koja je osnivač i organizator nagrade.

Da su u toku razgovori organizatora s nekoliko kompanija u Vršcu, potvrđuje nam i književnik Jovan Zivlak, predsednik žirija za ovo priznanje.

- Nadam se da će organizatori u tome uspeti. Nema smisla da nagrada bude čisto ritualna, bez finansijskog dela. Imamo vrlo mali broj nagrada, ako računamo samo nagrade sa novčanim delom - kaže Zivlak.

- Postoji zebnja da se niko neće odazvati, ali moguće je da se Đorđević dogovori sa nekoliko sponzora, tako da svako da po hiljadu evra. Bio bih zaplašen kada bi on samo od jednog tražio toliko novca. Sumnjam da bi neko bio tako široke ruke. Želim da ova nagrada ostane sa svim postojećim atributima, jer pesnici nemaju ovakvu nagradu.

Činjenica je da naši pesnici sanjaju o ovoj nagradi, jer osim velike časti koju garantuje njen naziv, postoji i pet hiljada dobrih razloga za nadu, u vremenu koje nije naklonjeno kulturi i, posebno, poeziji.NIJE SVE U NOVCU

NE znam odakle ljudima ideja da je grad Vršac odustao od "Vaska Pope". Sve je u redu, osim što nas je "Hemofarm" malo iznenadio, ali to je odluka njihovog upravnog odbora. Hvala im na svemu do sada, naći će se neki drugi sponzor - kaže nam Nataša Čonić Maljković, član opštinskog veća za kulturu u Vršcu. - Potrudićemo se da nađemo sredstava, ako ne onolika kolika su bila, onda bar nekakva. Pa nije, u suštini, sve u novcu, ima nešto i u gestu dodele nagrade i promociji grada. Nije suština priče da dobitnik dobije 5.000 evra, nego da se uruči nagrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

bubule

09.08.2017. 23:18

Svi u svijetu koji iole citaju poeziju znaju za Vaska Popu i visoko cijene njegov rad. Nadam se da ce neko od ovih koji mogu da sponzorise nagradu. Lako je zakidati na poeziji, aLI bez nje smo niko i nista. Sta bi bila srpska kultura bez epske narodne poezije? Da li bi je uopste bilo i ako bi je bilo na sta bi ona licila?

Jovan

10.08.2017. 11:31

Evo ovako i na ovaj nacin ce se Vucic i Dodik u svojoj tzv Deklaraciji boriti za "ocuvanje srpskog jezika i kulture".

Д. Збиљић

14.08.2017. 18:12

У реду је. Награда је награда. Али је људски и фер да не буде и новчана. Васко Попа је био и остао добар песник. А добар је песник и добитник награде Пуслојић. Не иде без новца. Треба и песници да живе.