IZLOŽBA iz fonda Narodnog muzeja Zrenjanin pod naslovom "Dakle, Vi ste taj Uroš Predić", biće otvorena večeras u 19 časova u salonu Muzeja, a povodom 160 godina od rođenja jednog od najvećih srpskih slikara realizma.

Godinu dana nakon Predićeve smrti, 1954, u zrenjaninski muzej dospeo je gotovo celokupan inventar njegovog beogradskog ateljea. Postavku će tako činiti 32 rada - slike, crteži, studije, ali i lični predmeti, nameštaj, fotografije, posetnice, razglednice, pisma, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi...

Pročitajte još: Crteži od metala

- Biće istaknut i njegov rad kao ikonopisca i portretiste, odnos sa članovima familije, ali i posebno sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, te naučnikom Mihajlom Pupinom. Bogata sačuvana korespondencija omogućava da sagledamo i kontakte koje je imao sa savremenicima - iznosi autorka izložbe Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti u zrenjaninskom Narodnom muzeju.

Predić ispred poslednje slike "Kamenovanje Sv. Stefana"

Na izložbi će biti predstavljeni i crteži koje je radio kada je imao između 10 i 12 godina, kao i nedovršena slika "Kamenovanje Sv. Stefana", koja se smatra njegovim poslednjim delom. Prvi put biće prikazani crteži po kojima je radio ikone za Njegoševu kapelu na Lovćenu koja je srušena.

Pročitajte još: Novi život Pajinih slika

- Predstavićemo i gimnazijski crtež koji je uradio Mihajlo Pupin, Urošev prijatelj još od ranih školskih dana - iznosi Olivera Skoko.

Reprezentativnu izložbu, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture i informisanja, pratiće brojne radionice i promocije, a biće otvorena do kraja februara, kada se navršava 65 godina od Predićeve smrti. U rodnom Orlovatu slikarev jubilej obeležiće danas i otkrivanje njegove kamene biste ispred zgrade škole, rad akademskog vajara Velimira Karavelića.

RUVARČEVA ŠALA

OBJAŠNjAVAJUĆI pomalo neobičan naslov izložbe, autorka novodi da se upravo tim rečima obratio arhimandrit manastira Grgeteg, Ilarion Ruvarac, kada je prvi put ugledao Predića. Dodao je još "ja sam Vas zamišljao kao nekog bucova, a Vi se otegli ko gladna godina".Foto Narodni muzej Zrenjanin