TVOJ duh boemski vremenu prkosi, Miko. Bez tebe smo bosi, put do zvezda je trnovit i u ovoj ravnici - brdovit.

Ovaj stih, nastao februara ove godine iz pera pesnika Vukašina Vojvodića, svojevrstan je moto ovogodišnje jubilarne, desete manifestacije "Antićevi dani" koja će u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada početi u ponedeljak i trajeće do 17. marta.

Tokom petodnevnog programa održaće se niz događaja u Kulturnom centru, dvorcu Eđšeg, Galeriji Rajka Mamuzića, Muzeju grada Novog Sada i Gradskoj biblioteci. U utorak, drugog dana manifestacije, nagrada "Miroslav Antić" biće uručena profesoru Bošku Suvajdžiću za zbirku pesama "Anima viva".

Odbor "Antićevih dana" odlučio je da se ove godine dodele zahvalnice najznačajnijim ljudima koji su inicirali da se manifestacija pokrene: nekadašnjem predsedniku Skupštine grada Novog Sada Zoranu Vučeviću, Raši Popovu, Drašku Ređepu i posthumno Brani Crnčeviću.

Gost manifestacije biće i Mile Zarić, naš biznismen "iz belog sveta", koji je pre sedam godina poželeo da tadašnjem britanskom ambasadoru u našoj zemlji daruje nešto posebno. Zato je finansirao prevod Mikinih pesama na engleski jezik pod naslovom "Mit o ptici". Knjiga je poslata na korekturu u Oksford, a kada je 2000. godine odštampana, 1.000 primeraka prosleđeno je u biblioteke najuglednijih britanskih koledža.

- "Antićevi dani" su tokom ovih 10 godina, nesumnjivo pomogli da Mika i danas bude naš najpopularniji pesnik - kaže član Organizacionog odbora dr Draško Ređep. - I danas, 31 godinu posle smrti, Antić je naš najpopularniji pesnik. Na društvenim mrežama "nakupio" je više od 400.000 "lajkova", vole ga sve generacije, a ta ljubav je odavno premašila granice našeg atara.

O fenomenu pesnika svedoči i Sunčica Marković, pomoćnica direktora KCNS.

- On je toliko prisutan i živ u sećanju ljudi kao i na društvenim mrežama da mi imamo problem kako da sav program sažmemo u samo nedelju dana - veli Markovićeva. - Posebno nas raduje učešće školske dece na ovoj manifestaciji.

ČUPERAK U PARKU

PO rečima Zdravka Jelušića, predsednika Skupštine grada Novog Sada, Odbor manifestacije pokrenuo je inicijativu da u novoizgrađenom Parku mladosti centralno mesto zauzme obeležje posvećeno "Plavom čuperku".