TRADICIONALNO, uoči zatvaranja najveće manifestacije pisane reči, poslednji dan 61. Međunarodnog sajma knjiga, obeležila je predaja titule počasnog gosta: "Otvorenu knjigu", ambasador Irana u Beogradu predao je predstavnicima zemalja u kojima je zvanični jezik nemački. Tako će počasni gosti dogodine biti - Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn.

- Drago mi je što je Međunarodni beogradski sajam knjiga napravio presedan i umesto jedne pozvao četiri zemlje u kojima se stvara književnost na nemačkom jeziku - rekao je Aleks Ditman, nemački ambasador u Beogradu, zahvaljujući se u ime budućih gostiju. - Bez obzira na to što smo mi četiri suverene zemlje, zajednički su nam jezik i kultura, a sa druge strane svaki pojedinačni autor, pišući o svom neposrednom okruženju daje tome bogatstvo i raznolikost. Na taj način povezuju se zemlje, kulture i ljudi.

Nemački ambasador naglasio je da je Iran, kao zemlja koja je ove godine bila počasni gost, imao prelep štand, a da će se zemlje nemačkog govornog područja potruditi da na 62. Sajmu naprave atraktivan program sa mnogo književih večeri, susreta sa piscima, programa namenjenih najmlađima.

Istakavši da je Sajam knjiga u Beogradu najznačajnija kulturna manifestacija u ovom delu Evrope, iranski ambasador Madžid Fahim Pur nije krio zadovoljstvo što se na kraju njegovog mandata Iran predstavio kao počasni gost.

BRATIMLjENjE PREDSTAVNIK Teheranskog sajma knjiga, koji poseti između pet i šest miliona ljudi, Reza Noj predao je direktorki Sajma Danki Selić plaketu u znak bratimljenja dva sajma.

- Velika poseta našem štandu govori o interesovanju koje u Srbiji postoji za iransku književnost, ali i ručne radove, kaligrafiju, ilustracije - rekao je ambasador Fahim Pur. - Mi smo predstavili samo deo bogate kulture naše zemlje. Drevni Iran je od davnina bio kolevka ljudske civilizacije, a naš hrabri narod je hiljadama godina tu civilizaciju negovao i branio.

Parafrazirajući ovogodišnji slogan Sajma, iranski ambasador je poručio:

- Knjige bi trebalo držati u rukama, a mobilne telefone u džepovima.


NAJZNAČAJNIJI KULTURNI DOGAĐAJ

ZADOVOLjSTVO načinom na koji je protekla ovogodišnja manifestacija, danas su izrazili i gradski sekretar za kulturu Ivona Jeftić i predsednik Organizacionog odbora Zoran Avramović. Jeftićeva je naglasila da je ovaj sajam pozicioniran kao mesto gde se sagledavaju rezultati ukupnog srpskog i regionalnog izdavaštva, dok je Avramović istakao višestruki doprinos najznačajnijeg kulturnog događaja u Srbiji - društveni, kulturološki, vaspitni, međunarodni, književni, izdavački...


USPEŠAN NASTUP NAŠE KOMPANIJE: ZA "NOVOSTI" NEMA KRIZE

KAKO je počelo na štandu Kompanije "Novosti", tako se i završilo. Čitaoci su i danas, uz najnoviji hit "Krst na križu" Ratka Dmitrovića, kupovali i druga zaniljiva nova i stara izdanja naše kuće.

Za šest sajamskih dana, "Novosti" su ukupno prodale desetak hiljada knjiga - sumirao je danas urednik izdavačke delatnosti Milomir Kragović.

- Što se nas tiče, krize nema, iako je generalni utisak da na Sajmu ove godine ima manje posetilaca, a i da je njihova kupovna moć znatno niža nego ranije.

Prema Kragovićevim rečima, najprodavanije idanje "Novosti" bez sumnje je Dmitrovićev "Priručnik za bolje razumevanje srpsko-hrvatskih odnosa", koji je od objavljivanja sredinom septembra prodat u ukupnom tiražu od 13.000 primeraka, a uskoro, u susret promocijama širom zemlje, pojaviće se i novo, peto idanje "Krsta na križu". Veliko interesovanje čitalaca vladalo je i za Izabrana dela Isidore Sekulić, čiji je prvi tiraž gotovo rasprodat, a u pripremi je još jedno izdanje. Klasici su, kao i svake godine, bili izbor većine posetilaca, koji su se opredeljivali i za "Bg priče" Zorana Nikolića.

Uspešan je bio i nastup Kompanije "Novosti" na paralelnom sajmu medija, gde su uz matični list bila predstavljena i ostala izdanja naše kuće. Jučerašnji dan bio je rezervisan za "Treće oko", a na štandu su astrolozi, numerolozi i ostali koji proriču budućnost, imali susret sa mnogobrojnom publikom.


"GEOPOETIKA"- UBEDLjIVO NAJBOLjA

DIREKTORU izdavačke kuće "Geopoetika" Vladislavu Bajcu i izvršnoj urednici Jasni Novakov danas su uručene novinarske nagrade za najboljeg i najprofesionalnijeg izdavača.

"Geopoetika" je ubedljivi pobednik glasanja 25 novinara i 13 redakcija, koji su izveštavali sa ovogodišnjeg Sajma knjiga i koji prate idavaštvo. Ova kuća drugi put dobija novinarsku nagradu za najboljeg izdavača, a sedmi put je nagrađena za najprofesionalniji odnos prema medijima.

- Umberto Eko je našao za shodno da pred kraj života, prošle godine, osnuje izdavačku kuću i eksplicitno je tražio da rade da razbijaju monopol nad izdavaštvom u Italiji, a mi smo došli na ideju da, kao manji od njega, uradimo nešto slično, pa smo pokrenuli novu ediciji - rekao je Bajac, zahvaljujući se na nagradi. - Osetili smo da bi trebalo kroz "Geopoetiku" uneti malo intelektualnog anarhizma, da malo poguramo stvari i postanemo angažovani, ali na suptilan način.

U Komisiji za brojanje glasova bili su Dragan Bogutović ("Novosti"), Tatjana Nježić ("Blic"), Marija Rajišić Miljević (RTS) i Meliha Pravdić Hrustanbegović (Radio Beograd).

- Priznanje, koje je inicirano s namerom da bude zahvalnica i podrška izdavačima, koji se suočavaju sa raznim nevoljama jer nemaju podršku za svoju misiju, dodeljeno je 22. put. I pored opšte krize i tradicionalne nebrige države prema knjizi, izdavači su nastojali da održe svoj profil i da ponude, pored komercijalnih naslova, i knjige koje ne stižu lako do čitalaca, te smo tako dobili izdanja kojima bi se ponosile mnogo veće kulture od naše - ocenio je Bogutović.

Nagrade čine povelje i darovi slikara Milutina Dedića i Dragana Stojkova.


UTISCI O SAJMU

ŽARKO TREBJEŠANIN: KNjIGA NAN VRAĆA NADU

UVEK me impresionira što toliki broj ljudi dolazi na sajam. Najveći broj njih su mladi, što govori da za našu kulturu ima nade. Uvek me iznenadi i veoma velika produkcija, ima knjiga za sve čitalačke ukuse, pa i za one najprobirljivije. Posebno sam zapazio male izdavačke kuće, kao što su "Fedon" i "Akademska knjiga", koje uspevaju da drže korak sa velikim kućama.


RATKO ADAMOVIĆ: POPUT VELIKE STARE LjUBAVI

MOŽDA će nekom izgledati čudno, ali sajam je i dalje moja velika ljubav, bez obzira na surevnjive primedbe jednih koji kažu da se ovo pretvorilo u vašar i drugih po kojima je to samo velika knjižara. I dalje dolazim ovde kao da me čeka neka stara ljubav. Prilika je to da sretnem ljude koji me vole i koji su i dalje zaljubljeni u knjigu, a boga mi i one koji mi nisu naklonjeni.