Grk Zorba na poklon Srbima

Jovanka SIMIĆ

07. 10. 2016. u 23:21

Čuveni balet Mikisa Teodorakisa, koji se kroz zid sankcija pre 22 godine probio do SNP, u subotu ponovo na sceni

Грк Зорба на поклон Србима

Mikis Teodorakis

SVOJ drugi život na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu baletski spektakl “Grk Zorba” Mikisa Teodorakisa započeće premijerom u subotu sa novim, mlađim ansamblom. Između dve premijere, na vrhovima prstiju, prohujale su 22 godine, ali ovo kultno delo o prigušenim strastima opet je na početku. Jer, ovo je priča o najvoljenijoj beletskoj predstavi u najstarijem srpskom teatru i o neprolaznosti srpsko-grčkog prijateljstva.

Slavni Teodorakis (92) je 1994. godine načinio divan gest: pozorištu u Novom Sadu i Srbiji, odeljenoj od ostatka sveta teškom zavesom političkih sankcija, darovao je notni materijal svoje čuvene predstave rađene po motivima romana “Doživljaji Aleksisa Zorbasa” Nikosa Kazancakisa. Po tom delu je 1964. snimljen čuveni film “Grk Zorba”, ovenčan sa tri Oskara, za koji je Teodorakis komponovao muziku. Docnije, 1988. godine, maestro je napisao istoimeni balet. Upravo taj balet poklonio je Srbima.

A sve je počelo krajem 1993. godine, kada se poslenik SNP-a Dušan Belić obreo u čuvenoj areni u Veroni na baletskoj predstavi “Grk Zorba” na kojoj je Teodorakis lično dirigovao orkestrom. Opčinjen tim spektaklom, Belić je počeo da razmišlja kako da to fantastično delo dovede u Novi Sad. Osmelio se, uputio pismo kompozitoru. Odgovor je stigao vrlo brzo.

- Maestro je načinio veliki gest, ekskluzivno i besplatno nam je dao pravo da u SNP i u beogradskom Sava centru izvedemo njegovo čuveno delo - objašnjava Belić put “Grka Zorbe” do Novog Sada.

POČASNI GRAĐANIN ODLUKOM Skupštine Grada Novog Sada, od 1. februara 2004. godine, Mikis Teodorakis je počasni građanin Novog Sada. Ovaj status je znak zahvalnosti maestru jer je SNP-u poklonio notni materijal i prava za izvođenje baleta “Grk Zorba” i zato što se energično protivio NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, naročito osuđujući napade na Novi Sad. Sticajem raznih okolnosti, koje nikako ne služe na ponos Novosađanima, priznanje kompozitoru još uvek nije uručeno.

Teodorakis se svesrdno zauzeo i za to da Agencija “Boa” iz Pariza dostavi Novosađanima kompletan notni materijal. Takođe besplatno.

Tih dana i danas se živo priseća Zoran Lazin, producent i kolibretista.

- I tako je iz francuske prestonice početkom 1994. godine pred zgradu našeg pozorišta stigao kamion sa kutijama prepunim notnog materijala - priseća se Lazin. - Bili smo očarani činjenicom da se uprkos neumoljivim sankcijama ovako značajno delo “probilo” na našu scenu zahvaljujući naklonosti čuvenog kompozitora.

Premijera je izvedena 1. decembra 1994. godine u Novom Sadu, potom i u Beogradu, u prisustvu Teodorakisa. Tom prilikom i zvanično je poklonio novosadskom pozorištu autorska prava za svoju predstavu. To je bio znak da ovaj spektakl može da nastavi svoj život u Srpskoj Atini.

- Posle novosadske premijere odveli smo ga na ručak u Centar “Apolo” - priseća se dalje Lazin. - Bio je vrlo ljubazan, interesovao se za naše političke prilike, zahvaljivao se na toploj dobrodošlici i hvalio umeće kompletnog našeg ansambla na čelu sa Viktorom Litvinovom i Oksanom Storožuk.

Od tada je “Grk Zorba” izvođen punih osamnaest godina (sve do 30. maja 2013), ukupno 128 puta. Predstavu je videlo 120.000 gledalaca u Novom Sadu, Beogradu (gde se gostovalo 14 puta u Sava centru) zatim u Tivtu, Subotici, Kruševcu, Rumi, Zemunu, Banjaluci, Ohridu...

Ovaj baletski spektakl u dva dela izvođen je po libretu koji potpisuju: Krunislav Simić, Dušan Belić, direktor projekta, Hadži Zoran Lazin, producent i Serž Vafijadis, umetnički konsultant i supervizor, a u koreografiji i režiji baletskog prvaka i pedagoga Krunislava Simića.

Scena iz nove predstave "Grk Zorba"

Oksana Storožuk je ulogu Marine igrala u svim izvođenjima, dok su se u naslovnoj muškoj ulozi posle Litvinova smenjivali Valentin Lebed, Krunislav Simić i Konstantin Kostjukov.

Od danas “Grk Zorba” u novosadskom teatru kreće u novi život sa novom, podmlađenom, postavom: Andrej Kolčeriju (Aleksis Zorba), Samjuel Bišop (Nik, pisac), Katarina Kljajić (madam Ortans), Ana Đurić (udovica Marina)... Koreograf i reditelj je Krunislav Simić, dirigent Aleksandar Kojić, scenograf Mileta Leskovac, kostimograf Saša Srenković, a koreograf Mirjana Stojanović Maurič.


LJUBAV PREMA NOVOM SADU

SA molbom da po drugi put ožive čudesnu priču o ljubavi, prijateljstvu i strastima sirtakija, SNP i v. d. upravnik Zoran Đerić nedavno su se ponovo obratili čuvenom kompozitoru. Iz Atine je stigao odgovor:

- Dragi prijatelji, Novi Sad je uklesan u moje sećanje. Nikada neću zaboraviti ljubav i ljubaznost njegovih stanovnika niti ogroman talenat njegovih umetnika. Želim da vam nova predstava “Zorba” bude kao i prethodna, uspešna i još bolja! Nažalost, zdravlje mi ne dozvoljava da budem sa vama. Hvala svima i želim vam puno uspeha, s ljubavlju i lepim željama - napisao je Teodorakis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije