Jelena Lengold: Svet uvrnutih junaka

B. ĐORĐEVIĆ

22. 08. 2016. u 15:28

Pisac Jelena Lengold o novim zbirkama - proznoj i poetskoj, o ljudima i duhu sadašnjeg vremena: Pišem o ljudima koji iskaču iz okvira morala, etike, sentimenta

Јелена Ленголд: Свет уврнутих јунака

Pisac Jelena Lengold

AKO sam se u prethodnim knjigama bavila običnim ljudskim životima, u relativno običnim životnim situacijama, možda se knjiga "Raščarani svet" bavi tim istim ljudima koji dolaze do neke granice kada počinju da se ponašaju neuobičajeno. Iskaču iz okvira morala, etike, sentimenta, logičnog zaključivanja. Dolaze na onu drugu, tajanstvenu stranu, na stranu tame - otkriva Jelena Lengold, za "Novosti", o čemu je reč u novim pričama koje će uskoro objaviti u izdanju "Arhipelaga".

Jedna od vodećih srpskih pesnikinja i pripovedačica, autorka nagrađivane knjige priča "Vašarski mađioničar", kaže da se nove priče pomalo razlikuju od onih iz ranijih knjiga:

- Nije to neka radikalna promena i svakako nije napravljena planski, namerno, ali kad sam završila knjigu shvatila sam da u njoj nema ni jedne jedine ljubavne priče, recimo, a da su svi junaci na neki svoj način "uvrnuti". Pomalo sam unela elemente fantastike, pomalo čak i elemente krimi-priča. Imala sam ja toga i u prethodnim knjigama, ali ne ovako dosledno kao u ovoj.

POEZIJA NAS NE NAPUŠTA * Objavili ste ovih dana knjigu izabranih pesama "Izaberi jedno mesto" u izdanju "Kontrasta". Kakvo je mesto poezija zauzimala kada ste počinjali, a kakvo ima danas?
- Uvek je bilo ljudi koji su živeli za poeziju, kojima je poezija bila ishodište i uteha, uvek je bilo onih koji poeziji pristupaju sa strahom i nerazumevanjem, i uvek je bilo onih koji misle da umeju da pišu poeziju, a zapravo ne umeju. Ali, ako pogledamo ljudski rod kroz vekove, poezija je verovatno jedna od retkih konstanti koja nas nikad ne napušta.

* U upečatljivoj priči "Drvored" glavni junak je jedan manijak. Šta vas je podstaklo da je napišete?

- Moja je obaveza, kao autora priče, da branim svog junaka. On je usamljen čovek koji svoju otuđenost živi na specifičan način. Gradovi u kojima smo zarobljeni i ulice kojima svakodnevno prolazimo u sebi čuvaju najčudnovatije priče koje zaslužuju da budu ispričane.

* Da li je svet trajno raščaran ili može da se učini čarobnim iznova?

- Sećam se, kad sam bila mala, ja sam jednom pitala oca: "Kad neko kaže reč SVET, da li misli samo na Zemlju ili na celu vasionu?" Otac mi je kazao da se misli samo na našu planetu. Dugo sam u to verovala, ali danas, u ovom životnom dobu, meni se čini da je svet mnogo više od Zemlje, i mnogo više od materijalnog i vidljivog. Sve češće uhvatim sebe kako gledam fotografije dalekih galaksija i kosmičkih izmaglica. U tom smislu, naravno, svet će još dugo biti čaroban, na načine koje verovatno ne možemo ni da zamislimo, ali možemo o njima da sanjamo.

* Zašto ste izabrali da knjigu zatvorite istinitom, ličnom pričom "Zavesa"?

- Naši životi su takođe spleteni od mnogih malih čudesa koja nam se dešavaju. Porodične sudbine nose mnogo više kauzalnosti u svojim genetskim zapisima nego što verovatno možemo i da naslutimo. Ova priča je samo pokušaj da se prati trag jedne takve uslovljenosti, jedno moguće tumačenje životnih priča nekoliko ljudi, čiji su sudbine dovele i do mog rođenja i do mog života, ovakvog kakav je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)