Obnova Narodnog muzeja posle 50 godina!

D. B. M.

05. 07. 2016. u 07:00

Počela rekonstrukcija zgrade Narodnog muzeja u kojoj je smešteno naše nacionalno blago. Postavljena zaštitna ograda oko zdanja, a radnici firme "Koto" od juče spremaju gradilište

Обнова Народног музеја после 50 година!

Foto N. Fifić

POSLE više od decenije čekanja, konačno počinje obnova zdanja na Trgu republike u kome je smešten Narodni muzej! Time se posle 13 godina od zatvaranja stalne postavke i pola veka od poslednje rekonstrukcije otvora novo poglavlje u istoriji ove institucije.

Beogradsko građevinsko preduzeće "Koto", koje izvodi ovaj posao, juče je postavilo zaštitnu ogradu oko Muzeja. U narednih nekoliko dana biće postavljena spoljna kancelarija za radnike.

- U toku su poslednje pripreme za početak građevinskih radova u zgradi Narodnog muzeja - rekla nam je Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja. - Paralelno teku pripreme izvođača radova i nas iz Narodnog muzeja. Jedan deo zaposlenih je izmešten iz samog objekta. Raspoređeni su u Galeriju fresaka i Muzej Vuka i Dositeja. Preostalo je još da iznesemo mobilijar koji se nalazi u ovoj zgradi. Radnici će ući u Muzej kad se završe sve pripreme.

"Koto" je, inače, prošle godine uspešno obavio rekonstrukciju fasade Narodnog muzeja, na 4.200 kvadratnih metara, uz zamenu 276 prozora. U velikom infrastrukturnom zahvatu učestvuju još tri domaće firme - "Termoinženjering", TVI i "Topvud".

- "Koto" se uistinu pokazao i dokazao kao dobar izvođač prilikom ranijih radova na zgradi Narodnog muzeja - kaže Bojana Borić. - Mi smo optimisti i verujemo da će ova ozbiljna institucija, posle bremenitog puta kojim je prošla, dobiti ono što zaslužuje. Da se ranije razmišljalo o izvodljivim i održivim projektima, Muzej ne bi ni bio tako dugo zatvoren.

Projekat restauracije, sanacije i adaptacije zgrade Muzeja obuhvata obimne građevinsko-zanatske radove na svim etažama, uključujući zamenu dotrajalih infrastrukturnih instalacija, uvođenje novih savremenih sistema, sanaciju i adaptaciju krovnih površina i svih prostora namenjenih smeštaju i prezentaciji kulturnih dobara.

Ukupna vrednost najavljenog posla je 824 miliona dinara (bez PDV-a), a celokupna suma obezbeđena je iz budžeta Republike Srbije.

Po završetku radova, zdanje Narodnog muzeja u Beogradu će u potpunosti odgovarati najsavremenijim muzeološkim standardima. Kada obnova bude završena, zbirke naše nacionalne kulturne riznice biće izložene na čak 5.300 kvadratnih metara, što je 47 odsto od ukupne površine zdanja od 11.180 kvadrata. U zgradu će posetioci ulaziti iz Vasine ulice, a po obilasku, izlaziti na Trgu republike. Paralelno s rekonstrukcijom, zaposleni u Muzeju, koji baštini više od 400.000 arheoloških i umetničkih predmeta, radiće i na novoj stalnoj postavci.

DUG PUT DO NOVOG OBJEKTA

ZDANjE koje je 1903. godine izgrađeno za potrebe smeštaja Uprave fondova, 1933. je prošireno i dograđeno za potrebe Državne hipotekarne banke. Posle razaranja u Drugom svetskom ratu obnovljeno je, a potom 1966. rekonstruisano, dograđeno i adaptirano za potrebe Narodnog muzeja.

DOBRA REPUTACIJA

"KOTO" je već dugi niz godina jedno od naših najozbiljnijih građevinskih preduzeća koja se bave zaštitom spomenika kulture. Učestvovalo je i u obnovi naših manastira na Kosovu i Metohiji - Pećkoj patrijaršiji, Gračanici, manastiru Dečani..., a njegovi zaposleni su rekonstruisali kulu Nebojša, Muzej Vuka i Dositeja, Jugoslovensko dramsko pozorište, Muzej PTT-a, tvrđavu Kastel u Banjaluci... Obnavljaju i srednjovekovni grad Novo Brdo na KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije