Produžen rok za Golubac

D. MATOVIĆ

19. 04. 2016. u 18:01

EU nastavlja finansiranje radova na rekonstrukciji tvrđave i posle juna 2016. godine. Unija je izdvojila 6,6 miliona evra za očuvanje i uređenje tvrđave kompleksa. Kašnjenje zbog projektne dokumentacije

Продужен рок за Голубац

Očekuje se potpisivanje ugovora o produžetku radova

Radovi na revitalizaciji Golubačke tvrđave nastaviće se i posle isteka roka u junu 2016. godine. Do tada će u okviru tekućeg projekta biti završeni tunel sa obilaznicom, posetilački centar, obaloutvrda, arheološka iskopavanja i deo same tvrđave, tvrdi za "Novosti" Klaus Kaper, direktor austrijske kancelarije "Ada" u Beogradu, preko koje Evropska unija uplaćuje sredstva za realizaciju projekta.

EU je izdvojila 6,6 miliona evra za očuvanje i uređenje golubačkog kompleksa. Rok koji je ranije postavila za kraj radova, 30. jun 2016, sad je već sasvim izvesno, biće probijen. Ugovor o produžetku još nije potpisan. Ukoliko se to u skorije vreme ne dogodi, veliki deo sredstava namenjen za obnovu srednjovekovnog zdanja mogao bi biti vraćen u njene fondove, a obaveze oko daljeg finansiranja radova preuzela bi Srbija.

- EU i Austrijska razvojna agencija nameravaju da nastave sa finansiranjem radova na rekonstrukciji Golubačke tvrđave - tvrdi Kaper.

- Ovaj projekat smatramo izuzetno značajnim za razvoj istočne Srbije, o čemu postoji i konsenzus sa srpskim vlastima. U ovom trenutku se bavimo finalizacijom planova za nastavak aktivnosti posle juna 2016, kako ne bi došlo do zastoja u radovima. To praktično znači da će tvrđava biti u potpunosti rekonstruisana.

Kao glavni razlog za kašnjenje naš sagovornik navodi probleme sa projektnom dokumentacijom.


- U projektu arhitekte Marije Jovin su, između ostalog, gotovo nedostajale geodetske podloge i rezultati geoloških i konzervatorskih istraživanja, koja se prema Zakonu o planiranju i izgradnji moraju sprovesti pre izrade samog projekta - kaže Kaper.

NAJSPORIJE NA BEDEMIMA Radovi na samoj tvrđavi najviše kasne. Ranije se govorilo da će biti izabran podizvođač za rekonstrukciju, jer preduzeće "Ornament" nema kapacitete da taj posao završi. "Ornament" je posao dobio putem tendera, jer je ponudio čak 500.000 evra nižu cenu od one koju je projektant predvideo.
- Ne vidimo potrebu za izbor podizvođača. Dopunom nedostajuće projektne dokumentacije i završetkom tunela sa obilaznicom biće otklonjeni svi problemi - tvrdi Kaper.

- Na primer, projektant je, bez prethodnog istraživanja, pretpostavio da se pod vodom nalaze ostaci zidova ili čvrsta stena nekadašnje palate, potopljene prilikom izgradnje hidroelektrane Đerdap. Ispostavilo se da se pod vodom nalazi sloj mulja debeo 2-3 metra. Izgradnja zidova na takvoj osnovi bi dovela do potpunog urušavanja palate.

Prema Kaperovim rečima, trenutno se pronalazi tehničko rešenje koje će obezbediti da palata bude izgrađena na stabilnim osnovama. Radove je, dodaje, usporio i intenzivan saobraćaj koji svakodnevno prolazi kroz Golubačku tvrđavu.

- Praktično, jedina ravna površina unutar tvrđave na kojoj je moguće postaviti kran je zapravo put kojim dnevno prođe i više desetina teških kamiona. Završetkom tunela sa obilaznicom biće moguće obezbediti pun angažman radnika i tehnike.

Golubački kompleks obnavljaju tri firme - "Ornament - investinženjering" radi tvrđavu, "Planum" izmeštanje tunela koji je išao ispod Tvrđave, a "Koto" gradi novi vizitorski centar i jedini poštuje zadate rokove.

- Na svim ovim segmentima su angažovane domaće kompanije koje su izabrane na tenderu. Jedna od njih je i "Planum", srpska kompanija sa velikom tradicijom i iskustvom u izvođenju ovakvih radova. Nažalost, finansijski problemi koje "Planum" ima su doveli do kašnjenja radova tokom zime. Sada su ti problemi rešeni. Prošle subote probijen je tunel pored tvrđave. Uskoro možemo da očekujemo i potpuno izmeštanje saobraćaja na koje se čekalo osamdeset godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Jelena

19.04.2016. 19:54

Ovo je stara slika. Ima napravljen krov na jednoj kuli, koja je bila skroz čitava. Jedan krov za godinu i po dana - ala je učinak! A radovi se završavaju 24. aprila 2016, kako piše na tabli. Ako ima deset kula, za koliko je produžen rok? Za deset godina? Ova tvrđava ispade dobra zlatna koka za ove iz Austrijske razvojne agencije, a možda i neke domaće „agencije“. Samo nemojte menjati izvođača, vidite na slici da su pune skele radnika, hahaha!

Vlada

20.04.2016. 07:33

@Jelena - 1. Rekonstrukciju je nemoguće raditi bez dobro urađenog projekta, a projekat Marije Jovin je katastrofalno nepotpun. 2. Novac niko ne može da uzme, jer se svaki segment isplaćuje po završenom poslu. 3. Austrijska razvojna agencija je zajedno sa EU ovde donator, tako da im Golubac sigurno nije zlatna koka, jer troše svoj novac. 4. Biće završeno sve, jer EU i Austrijanci hoće da nastave finansiranje. 5. Sve ovo je podmetanje jedne firme koja nije dobila posao na Golupcu.

Marija

20.04.2016. 14:32

@Jelena - Govorite neistinu i to je sramota. ispaćeno je za čuvanje gradilišta za sve vreme radova odmah na početku radova ,preko60.000 eura , a čuva se važan mterijal.neopran kamen pesak potpuno zamuljen dve mešalice za maltter jedan japaner i 7-8 ulubljenih kofa. Isplaćene situacije su najstrožija tajna čak i za gospodina Šabića., za sada. Niste čak ni dobar BOT žali bože roštiljanje

Donacija Ornamentu?

20.04.2016. 14:59

@Jelena - Vlado, ja sam čuo drugačije. Direktorka preduzeća samostalno potpisuje isplate Ornamentu, za poslove koji se na terenu ne vide i nikome ne polaže računa. Nama na skupštini opštine je rekla ništa ne potpisuje i tu je kontrola završena! S obzirom na ostvarenu povezamost izvođača, stručnog nadzora, finansijera (ADA), investitora (Preduzeće Golubački grad) - izvođaču se ne zamera kašnjenje, već mu svi nalaze opravdanja za nerad. Ispada kao da je Ornament jedini korisnik donacije EU :))))

Aleksandar

20.04.2016. 16:54

@Jelena - Draga Marija, da ste nekom privatnom investitoru "uvalili" tako loš projekat i za to uzeli novac, završili biste na sudu. Da li je Vama jasno da je i Ministarstvo turizma uvidelo koliko je Vaš projekat loš, pa je izdvojilo dodatna sredstva da se projekat (za koji ste uzeli novac) dovrši? Izblamirali ste se i pričom o kamenu za koji se ispostavilo da sta ga upravo Vi odobrili o čemu postoji i dokument koji ste potpisali i na njega stavili svoj pečat.

:)))))))

20.04.2016. 19:36

@Jelena - Donacija Ornamentu!!! Citam tekst i ne mogu da verujem da se prica o izvodjacu koji radi ili ne radi, a nigde ni jednog radnika. Jel su to angazovali duhove da izvode radove - neka nova, nevidljiva tehnologija? Investitor koji brani izvodjaca i hoce da mu produzi rok iako su skele prazne i nema rezultata do isteka roka!? Koji su to maheri, verovatno dodju sa tasnom i masnom po dnevnice i nazad u Bec.

Braca

20.04.2016. 21:28

@Jelena - ko je Aleksandar ? jel to onaj iskrin advokat ? tu svako ima svog advokata za svaki slucaj

Vlada

20.04.2016. 07:39

Zašto u članku ne stoji i da je za izvođenje radova na rekonstrukciji Golubačke tvrđave bilo samo 2 ponude i da su obe bile znatno niže od onoga što je predvideo projektant? Taj projektant je u svom projektu predvideo mnogo toga što nije imalo puno veze sa stanjem na terenu.

Golubacki djak

20.04.2016. 14:48

@Vlada - Zašto je stručni nadzor najavio pre godinu i po dana predsedniku opštine i predstavnicima ADA iz Austrije da pare za tvrđavu nisu dovoljne, već treba obezbediti još para ili će biti urađeno samo pola tvrđave. Ako su ponude bile niže od projektovanih cena, kako je ADA znala na početku da nema dovoljno para?. Sve je isplanirano ali su izgleda zatečeni i Ministarstvo trgovine i opština Golubac, koji ništa ne preduzimaju kao osnivači privatizovanog preduzeća Tvrđava Golubački grad. Nešto tu smrdi.

Mirko

20.04.2016. 08:23

Zašto „problemi“ postoje samo sa projektom tvrđave? Zašto nema tih problema i nije kriv projektant u ostalim projektima (put, vizitorski, obaloutvrda)? Da li zato što je tvrđava ugovorena po jedinici mere, pa to omogućava mahinacije sa izmenama projekta? Zato se ograđujete od projektanta, jer on zna količine i neće da se tali? Pa će pare da se potroše, a posao neće biti urađen. Da li je zato Republika formirala preduzeće i odredila direktora da vodi ovakvu investiciju?! Sramota za Srbiju.

Golubacki djak

20.04.2016. 08:40

Osnovni razlog što se projekat od početka napada od strane povezanog izvođača, stručnog nadzora i investitora, jeste da bi se menjale i povećavale količine, koje se samo prikažu u papirima i isplaćuju. Količine se povećavaju samo na objektima pored puta, gde su izvođaču troškovi minimalni, a radi sa lokalnim radnicima i pozajmljenim čekrcima. Uostalom, na samom početku radova su "Ada" i stručni nadzor najavili da tvrđava neće biti urađena i da opština Golubac treba da nađe još toliko para!

Aleksandar

20.04.2016. 16:46

@Golubacki djak - U projektu nema količina. U tome i jeste problem. Najbolji primer je ovo što su i Austrijanci izneli u članku. Projektant Marija Jovin je bez ikakve provere pretpostavio da se pod vodom nalaze ostaci zidina na kojima je trebalo izgraditi palatu. Ispostavilo se da zidina nema i da je ispod samo sloj mulja debeo par metara. Projektant predvideo da mašinske instalacije budu postavljene u prostoriju koja je već nekoliko decenija pod vodom.

Где су паре?

20.04.2016. 19:55

@Golubacki djak - Александре, у овом послу у Голупцу је стварно дебео слој муља. Надам се да ће истражни органи утврдити где су паре. Постоји контрола и за донације Европске уније. Добро је да је директорка предузећа на време ангажовала адвоката за себе.

Zasto?

20.04.2016. 08:52

Zašto će EU nastaviti da finansira radove? Zato što je tim Ada-Safež-Ornament-Tvrđava bio do sada tako uspešan, pa bi ga trebalo ostaviti da radi još koju godinu? Dato je malo para da se svi podmire? Oni su procenili i vreme i pare na početku i sve ugovorili! Šta se desilo? Nisu svi uzeli dovoljno, pa dajte još para, vremena, dnevnica, sastanaka, ručkova... Da li su ti pretpristupni fondovi za EU ili za neku banana-republiku? Gde je ta Evropska komisija, da li prati šta se ovde radi? Fuj.

Aleksandar

20.04.2016. 14:36

@Zasto? - Šta je pozadina ove priče? Pre početka realizacije ovog projekta postojala je jedna "šema" ko bi trebalo da dobije posao na rekonstrukciji ove tvrđave. Austrijanci nisu baš mnogo marili za tu "šemu" i za izvođače odabrali one koji su dali najbolju ponudu. To je osujetilo planove te ekipe. Sada se ta ekipa sveti ovom projektu i gura u medije razne laži.

Zato

20.04.2016. 19:21

@Zasto? - Za nekoliko dana ističe rok za izvođenje radova na tvrđavi. Umesto završnih radova, možda čišćenja ili sejanja trave, nema ni jednog završenog objekta. S obzirom na veličinu tvrđave i montiran jedan krov, bez ikakvih instalacija, verovatno je urađeno manje od 20%, koliko iznosi avans za radove. Ako je izvođaču plaćeno više od avansa, svi su u problemu, cela šema izvođač-nadzor-Ada-Tvrđava je u finansijskom problemu. Treba im produženje, da pokriju manjak EU para, a višak muljanja...

Djole

20.04.2016. 21:17

@Zasto? - Pa to je to, vi ste ekipa u "šemi" to se vidi sa Meseca, zato OLAF postoji da proveri šta se radi sa novcima gradjana EU. A prijava je detaljna da ne gube mnogo vremena.

Srbija

20.04.2016. 13:56

Mi smo veltmajstori kad treba potrositi pare i naci valjan izgovor za to ! Kad se posao dobio niko se nije pozivao na valjanu dokumentaciju, na projekat, vazno je bilo da su gradjevinci "ulovili zlatnu koku"....Kod nas kad dodje da se svode racuni onda bude jao, jao,...Neko ce ove propuste debelo platiti, javasluku nikad kraja, jer smo ovde citali da su radnici umesto maltera mesali paprikas u kazanima, da nije i to falilo u prjektima...?!!

Aleksandar

20.04.2016. 17:02

@Srbija - Samo što ovde predstavnik investitora kaže da projekat nije dobro urađen. O tome se radi. Valjda onaj ko daje pare zna bolje od anonimnih komentatora koji svi sede u istoj kancelariji i komentarišu.

Sretko

21.04.2016. 17:54

@Srbija - Aleksandre, nema ovde pravog investitora. Da su pare Adine, ona bi vodila računa šta je uradio izvođač za godinu i po dana. Ali, Ada je implementator i njen posao je da pare budu uložene prema ugovoru i projektu. Kod tvrđave u Golupcu je problem što je Ada uvezana sa izvođačem i menja projekat da bi se izvuklo što više EU para sa što manje ulaganja. Zato nema krana i dizalica, zato nema ni majstora, nego rade neki lokalni priučeni radnici. Zato se radi sa cementom i žutim, muljevitim kamenom.

Berger

20.04.2016. 21:11

OLAF is coming soon, and than we'll see results.OLAF dolazi uskoro, a onda cemo videti rezultat.Realaks and wait.Opustite se i cekajte.

ana

25.04.2016. 15:28

Alal vera. Isteče rok, radovi zaršeni sve po volji i želji ADE Safeža v.d. direktorke ,samo da nije OLAFA kud bi vam bio kraj još dugo bi muljali i prebacivali krivicu na pojekat koji niti ste pročitali ni razumeli, ali vam je bar za sada uz pomoć dobrih znalaca iz Zavoda dobro poslužio za muljanje. Nego, čuste li Vuića - reče čovek iskorenće korupciju - nije izgledalo da se šali. Srećno vam bilo