TEŠKO je danas razumeti Dragišu Vasića, zato što više nemamo takve duhove koji su spojili u sebi i saosećajni i kritički duh. On je osoba koja je sa svojim društvom i svojim vremenom prošao kroz sve nedaće - rekla je juče Jelica Zupanc, predstavljajući knjigu "Bist du Dragiša Vasić", u izdanju "Službenog glasnika".

Ovaj "roman-prepiska", koji je mešavina fikcije i dokumenata, vraća na književnu i kulturnu scenu velikog srpskog pisca i akademika, koji je posle Drugog svetskog rata brutalno uklonjen iz književnog života.

- Roman pokreće autentično pismo koje je moj pradeda napisao svom ujaku Dragiši Vasiću. To pismo mu nije bilo uručeno, jer je Vasić već godinu dana pre toga stradao, a da to moj pradeda nije znao.

Ova prepiska se otvara prema prošlosti ali i prema sadašnjosti i budućnosti i teče bez ikakve vremenske prepreke. Mnogi delovi su izvorni, autentični, i pokazuju da je dokument koji se uključuje u sadašnjost jači i čudesniji od svake fikcije - rekla je autorka.

I ovim romanom Vasić je, po rečima urednika Gojka Tešića, označen kao tragičan simbol srpske moderne kulture ali i kao tragičan simbol srpske politike u raznim nesnalaženjima između levog i desnog:

- U nacionalni moderni književni kontekst ovaj tekst vraća priču o Vasiću, pre svega kao piscu-intelektualcu, i poziva na pristojnu i razumnu raspravu o svemu onome što su tragične dimenzije jedne kulturne tradicije.