Preminula Jelka Ređep

D. Bt.

18. 12. 2014. u 20:53

Преминула Јелка Ређеп
U stručnim i širim krugovima Jelka Ređep je važila za izuzetnog stručnjaka za srednjovekovnu književnost, kojoj je posvetila niz studija, monografija i antologija

ISTAKNUTI istoričar književnosti, dugogodišnji profesor Novosadskog univerziteta dr Jelka Ređep preminula je u četvrtak u Novom Sadu, u 79. godini.

U stručnim i širim krugovima Jelka Ređep je važila za izuzetnog stručnjaka za srednjovekovnu književnost, kojoj je posvetila niz studija, monografija i antologija. Od posebne važnosti su njeni radovi na temu ubistava vladara u funkciji slojevitog i totalnog poimanja kulturnog i književnog ambijenta našeg srednjeg veka. Magistrirala je sa tezom „Motiv o rođenju Sibinjanin Janka u staroj i narodnoj književnosti“, a doktorirala radom „Priča o Kosovskom boju“. Bila je gostujući profesor na univerzitetima u Berlinu, Haleu i Regensburgu. Objavila je i dela „Katalina Kantakuzina“, „Povest o ubijanju Batija“, „Dva lika Stefana Dečanskog“, „Ubistvo vladara kao problem žrtve“, „Legenda o kralju Zvonimiru“, „Bitka kod Varne“, „Đorđe Branković i usmeno predanje“, „Razvitak kosovske legende“, „Stare srpske biografije: poetika žanra“.

Poslednje objavljeno delo koje se pojavilo iz štampe ove godine, „Greh i kazna božija“, o sudbinama, bitkama i predanjima srpskog srednjeg veka, čini niz veoma značajnih radova koji su bili rasuti po raznim časopisima i zbornicima. Mnogobrojne generacije studenata pamtiće je kao izuzetnu profesorku, a istoričari književnosti kao vrhunskog stručnjaka čija dela su nezaobilazna u proučavanju srpske srednjovekovne književnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije