Omaž Brani Petroviću

B. ĐORĐEVIĆ

08. 05. 2014. u 22:00

Sećanju na Branislava Branu Petrovića biće posvećen osmi Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“

SEĆANJU na Branislava Branu Petrovića (1937-2002), pesnika raskošnog životnog ringišpila, biće posvećen osmi Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“, od 14. do 17. maja u Biblioteci grada.

Festival će se odvijati pod sloganom „Odbrana sveta“, po stihu Brane Petrovića, a u četvrtak je, tim povodom, u Pozajmnom odeljenju biblioteke otvorena izložba koju čine pesnikovi lični predmeti i knjige. U posebnoj vitrini izloženi su njegova pisaća mašina marke „biser“, za koju je govorio da je čarobna i da sama piše pesme, šešir, štap i šah, kao znak njegove kosmogonije.

- Dali smo Braninu kapu jer je to bila jedna od njegovih „odbrana sveta“ i čovečanstva - da se čuvamo od jakog sunca, kad se o tome nije uopšte govorilo. Tu je i njegov štap koji je doneo iz Kine, gde je išao na poziv Udruženja književnika Kine. Tehnika ga je fascinirala, a za njega je potpuno čudo bilo to što je u štapu lampica - ispričala nam je pesnikova ćerka Mirjana Tešić, profesorka engleskog.

Posetioci izložbe moći će da vide čuvene zbirke pesama, prevedene knjige, isečke iz novina i časopisa u kojima je Brana Petrović radio - iz „Duge“, „Nina“, „Kekeca“, „Borbe“.

- U njegovom životu nije sve bilo samo poezija, bilo je i mnogo novinarstva. I neprestano je čitao. Sećam se kad sam ga u tinejdžerskim godinama pitala za preporuku za čitanje, da se sablaznio. Smatrao je: šta ima ko da ti preporučuje - samo čitaš i tako živiš, nema života van toga. Mnogo je i pešačio po Bežanijskoj kosi i slušao radio, što je ostala tradicija u našoj kući. Voleo je „Večernje novosti“ i Radio Beograd. Bez novina nije mogao da živi. Kad smo išli na more u Hrvatsku, na ostrvo, samo se čekalo da dođe brodica sa novinama. Poslednje njegove reči su bile: „Stoka je nahranjena, novine su pročitane“ - ispričala nam je pesnikova ćerka.

Niko u modernu srpsku poeziju, po rečima akademika LJubomira Simovića, nije uneo toliko živog života, toliko živih ljudi, toliko humora, ljubavi, toliko živog jezika i živih slika kao Brana Petrović.

GOSTI donose stihove

NA Beogradskom festivalu poezije „Trgni se! Poezija!“, koji su u ime organizatora u četvrtak najavili direktor festivala, pesnik Dejan Matić i Marjan Marinković, urednik kulturne delatnosti Biblioteke grada, učestvovaće Rolf Agestam (Švedska), Duško Novaković i Zlata Kocić (Srbija), Olvido Garsija Valdes (Španija), Amir Or (Izrael), Tomaš Ružicki (Poljska), Tatjana Daniljanc (Rusija), Lenka Danhjelova, Kateržina Rudčenkova, Tereza Ridlbauhova (Češka), Marko Pogačar (Hrvatska), Matilda Sedergan (Finska)...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)