U Noći muzeja 60 kulturnih institucija

D. B. M.

10. 05. 2013. u 21:57

Tokom "Noći muzeja", 18. maja, Jugoslovenska kinoteka otvoriće vrata nove zgrade u Uzun Mirkovoj ulici i predstaviti tri bioskopske sale, kolekciju filmova i kinematografske opreme

TOKOM desete beogradske "Noći muzeja", 18. maja, Jugoslovenska kinoteka otvoriće vrata nove zgrade u Uzun Mirkovoj ulici i predstaviti tri bioskopske sale, kolekciju filmova i kinematografske opreme. Pred posetiocima će biti štap Čarlija Čaplina, originalna kamera braće Limijer i upečatljiva muzejska zbirka koja čuva dokaze o počecima fotografije i filma na ovim prostorima.

Radoslav Zelenović, v. d. direktora Jugoslovenske kinoteke, kaže da će biti izložen i kinetoskop, zamišljen za prikazivanje filmova jednom gledaocu koji ih je gledao kroz otvor na vrhu uređaja.

- Braća Limijer su 1895. godine izumela sinematograf, što je pokazalo da film nije samo za jednog čoveka - objašnjava Zelenović.

OD BRAZILA DO KITA U PAVILjONU Cvijeta Zuzorić u saradnji sa Ambasadom Brazila gostovaće izložba savremene brazilske umetnosti, koja je viđena i u Luvru, dok Muzej istorije Jugoslavije predstavlja originalni jugoslovenski dizajn. Zanimljivo predavanje o beogradskom kitu iz 1953. godine pripremljeno je u galeriji "O3one", dok je izložba "120 godina javnog gradskog prevoza" organizovana u GSP "Beograd" u Ulici knjeginje Ljubice 29.

U Muzeju primenjene umetnosti naročito će žene uživati u postavci "Ah, te cipele!" na kojoj će biti predstavljeno oko sto pari ženske obuće iz perioda 19. i 20. veka. Na istom mestu će biti predstavljena i izložba sa 14. međunarodnog trijenala keramike.

Potpukovnik Slavoljub Marković iz Medija centra "Odbrana" najavljuje da će se Dom vojske u 10. "Noći muzeja" predstaviti izložbom "Sto dela iz kolekcije Đure Popovića".

U Narodnoj biblioteci Srbije baviće se temom zlatne ere radničke klase i omladinskih radnih akcija. Plakati, originalne pesme iz tog perioda, filmovi i jedna prava praktična radna akcija očekuju sve posetioce NBS.

Ulaznice za "Noć muzeja" u pretprodaji će koštati 400, a na dan manifestacije 450 dinara. Jedna karta važi za ulazak na jednu od 60 lokacija, među kojima će biti i Muzej nauke i tehnike, Muzej Nikole Tesle, Konak knjeginje Ljubice i PTT muzej.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije