Drago Kekanović dobio nagradu Borisav Stanković

D. Bt.

utorak, 19. 03. 2013. u 21:02

Драго Кекановић добио награду Борисав Станковић
Posle nagrade "Svetozar Ćorović" i "Vitalove", srpski pisac iz Zagreba Drago Kekanović dobio je i nagradu "Borisav Stanković" za roman "Veprovo srce"

POSLE nagrade "Svetozar Ćorović" i "Vitalove", srpski pisac iz Zagreba Drago Kekanović dobio je i nagradu "Borisav Stanković" za roman "Veprovo srce", u izdanju SKZ. Ovo je saopšteno u utorak u UKS gde je predstavljen i program 23. "Borine nedelje" koja će se održati u Vranju od 23. do 29. marta.

Odluku o laureatu doneo je žiri u sastavu: prof. dr Aleksandar Jovanović (predsednik), prof. dr Milo Lompar i prof. dr Goran Maksimović.

- U osnovi romana "Veprovo srce" priča je o tragičnoj sudbini slavonskih Srba izglobljenih iz svog zavičaja, lišenih svoje najosnovnije tačke oslonca i vođenih sudbinom koja im je uskratila sve. U njihovim životima, sećanje i priča o onome što je bilo, a čega više nema, postoji jedino uporište. Tako gledano, Kekanovićev roman jeste povest o priči i pripovedanju i lep doprinos modernoj srpskoj književnoj tradiciji - navodi se u obrazloženju koje je pročitao Jovanović.

Uz napomenu da je ovo prvi roman o stradanju slavonskih Srba 1991. godine, Jovanović je podsetio da su iz tih krajeva mnogi ugledni pisci od Sime Matavulja do Veljka Milićevića i od Ljubiše Jocića do Vladana Desnice, kojima se sada pridružio i Drago Kekanović.

Glavni i odgovorni urednik SKZ Dragan Lakićević najavio je drugo izdanje "Veprovog srca" i istakao da je u ovom romanu na najbolji način oživljen čuveni Nastasijevićev stih: "Love a ulovljeni", jer se pripoveda o lovu u Papuku, a u pozadini je priča o tragičnim ljudskim sudbinama.

Nagrada će biti uručena poslednjeg dana "Borine nedelje" koju će, posle dugih polemika i sudskih sporova, zajednički organizovati KZ "Borisav Stanković" i opština Vranje. Zadovoljstvo takvim ishodom izrazili su Miroslav Cera Mihailović, urednik KZ i Maja Ristić, član Gradskog veća za kulturu.

BOGAT PROGRAM

U GRADSKOM parku u Vranju kraj Borinog spomenika, u subotu 23. marta u podne glumci pozorišta "Bora Stanković", koje je nastradalo u požaru, kazivaće odlomke iz dela srpskog klasika. Na svečanom otvaranju govoriće Dejan Tričković, predsednik Skupštine opštine i Voja Čolanović, prošlogodišnji dobitnik. Biće obeleženi jubileji Njegoša, Crnjanskog, Desanke i Tanasija Mladenovića, govoriće se o romanu "Veliki rat" Aleksandra Gatalice ovenčanom Ninovom i Mešinom nagradom, svoje stihove kazivaće Radomir Andrić, Petar Pajić, Mirjana Bulatović i Selimir Radulović. Biće predstavljeni mladi pisci zastupljeni u antologiji "Pucanja", a biće obeležena i 35-godišnjica glumačkog rada Dragana Stankovića iz Vranja, verovatno najboljeg tumača Borinih likova. Predviđen je i niz pratećih programa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije