Da Vinčijev kod se krije u oku Mona Lize?

Tanjug

13. 12. 2010. u 10:31

Tajna čuvene slike krije se zapravo u njenim očima. Slova i simboli u njenim očima vidljivi su pod lupom i sigurno se radi o poruci, tvrde stručnjaci

LONDON - Enigmatični osmeh Mona Lize, čuvenog portreta Leonarda da Vinčija, već vekovima opčinjava istoričare umetnosti, ali tajna ove slike krije se zapravo u njenim očima, tvrde stručnjaci.

Metodom uvećavanja, oni su, naime, otkrili da se u Đonkondinim očima krije misteriozna poruka, ispisana sićušnim brojevima i slovima koju sada nastoje da dešifruju, prenosi BBC.

Istoričar umetnosti Silvano Vinčenti navodi da se u desnom oku nalaze slova L i V koja upućuju na inicijale slavnog renesansnog majstora.

"U levom oku se takođe kriju simboli. Teško ih je razlučiti, ali se najverovatnije radi o slovima C, E i B. Ovi simboli nisu vidljivi golim okom, ali se jasno razaznaju ispod lupe", kazao je on, piše londonski Telegraf.

"Znamo da je Da Vinči koristio simbole i gotovo smo sigurni da se radi o poruci", dodao je on.

Stručnjaci su našli i broj 72, moguće slovo L i broj 2 naslikane u mostu u pozadini čuvenog portreta koji je nastao pre 500 godina, a sada se čuva u pariskom Luvru.

Stručnjaci Italijanskog nacionalnog komiteta za kulturno nasleđe proučili su portret podstaknuti knjigom, pronađenoj u starinarnici, čiji autor tvrdi da se u Mona Lizinim očima kriju simboli.

Uskoro bi mogla da bude rešena još jedna enigma vezana za ovu sliku. Stručnjaci italijanskog nacionalnog komiteta za kulturno nasleđe traže dozvolu da ekshumiraju Da Vinčijeve posmrtne ostatke kako bi analizom njegove lobanje pokušali da ustanove da li je Mona Liza zapravo umetnikov autoportret, što je jedna od mnogobrojnih teorija u pogledu identiteta osobe na slici.

Pojedini istoričari navode da je Da Vinči bio homoseksualac i da ga je ljubav prema zagonetkama podstakla da se predstavi kao žena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Sale

13.12.2010. 13:25

@MBg - Kao i sve ostalo u zivotu uticaj i bogatstvo imaju veliki presedan u ovakvim stvarima. Drugo nisam siguran kako je slike dospela do Francuske, ali ako je Francuska kupila sliku onda nemora da se vrati Italiji.

bree

13.12.2010. 17:19

@MBg - Da Vinči je koristio elektronski mikroskop na 220v napajanja sa krova njegove kuće obložen solarnim ćelijama. U Mona Lizinim očima viri... da ne kažem šta 18+

dedastavra

13.12.2010. 13:59

slika i ne treba da je u italiji, kad je leonardu postalo tesno (i opasno) u renesansnoj italiji prihvatio ga je francuski kralj i omogucio mu uslove za rad (poznato?)

SAGAX

13.12.2010. 15:32

Sliku ne dajuItaliji jer je veliki slikar svoju sliku prodao kao svoju vlastitu robu koju je izradio i to za velike i dobre novce francuskom kraju .Kad se nešto naruči ,napravi i kupi onda se to više ne vraća .Isto tako na primer kad naručiš da ti naprave picu ,kupiš i pojedeš i platiš -oda dalje više nema davanja ili vraćanja itd .

Zmaj od Homolja

13.12.2010. 16:18

Ko je nasao te znakove? Novine lazu radi tiraza i o Mona Lizi nece da napisu istinu koja se zna u Vtikanu. Pogledajte tak most iza portreta?Ako ga prepoznate javite se. On je kljuc prestola Jerusalimskog hrama, i njegov graditelj eje u temelje ugradio yavetni kovceg i naslenike prvog Patrijarha. Ovo je zakljuceno na saboru 40 patrijaraha u Homolju koja je inkognito odrzana.

Miroslav

29.12.2010. 18:05

@slavko - O glupostima ne treba trošiti riječi!Nebi me iznenadilo da neki tzv.naučnici počnu da tvrde kako je L.da V. uzeo krojačku metar-vrpcu i izmjerio sve dimenzije sopstvene glave te na osnovu tih mjera iskonstruisao "Mona Lizu"(jadna žena,ako je u stvarnosti bila samo slikarski model L.da V.,već vijekovima joj se kosti prevrću i lome u grobu!)

Nina

13.01.2011. 16:56

@slavko - Niko ti nije rekao da je on merio svoju glavu glupavom metar-vrpcom. Svi slikari koriste svoje alatke za merenje razlicitih stvari. (kako i predmeta tako i tela) Ja iskreno ne verujem da je to bio on vec Liza i slazem se sa tobom ds se jadna zena prevrce u grobu vec dugo :))

Goran Ergarac

13.12.2010. 18:59

Dobro je što znamo da je LdV bio homosksualac prije 500 godina a ko je zapalio žito e to ni sam vrag ne može otkriti.

FP

24.03.2011. 19:29

Neverujem da je na slici Leonardo ali slika krije mnoge misterije.Jer u to vreme nisu postojali homoseksualci.

Robert Duymo-Witch

02.06.2011. 00:40

@FP - naravno da nisu postojali, to je skroz nova stvar... u vreme moje babe postojali su nezenje i \enomrzci, ali nikako homoseksualci!!!! njih je neko izmislio prekjuce...hehehehehe

Filip :)

18.11.2011. 19:49

Neverujem da se u oku Mona Lize nalaze inicijali Leonarda Da Vincija jer se naprimer i na njenoj majici nalaze nekakva slova i brojevi kada se bolje obrati paznja a to bi trebalo da znaci da je cela slika prepuna raznih inicijala.A sem toga ako je uspeo da nacrta toliko male simbole u oku onda mu svaka cast...;)

Milica Miletic

08.09.2012. 12:17

@Filip :) - ja znam da u ocima ima neka slova a to su:u desnom oku ima slovo S, a u levom ima slovo L ja sam gledala na televiziji da su to otkrili i sa Mona Lizine desne strane ima onaj most gde se ispod njega krije broj 72!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Milica Miletic

08.09.2012. 12:12

ja sam gledala da i ispod onog mosta sa decne strane ima napisan broj 72 molim vas to proverite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Milica Miletic

08.09.2012. 12:21

Tajna Mona Lize je u tome sto slika nema jedan portret nego dva!drugi portret koji se nevidi je slika njegovog pomocnika,ali sam zaboravila kako se zove.ja isto proucavam sliku Mona Lize tako da slobodno proverite da li slika ima DVA portreta!

smekica

13.01.2013. 17:19

a da gledate malo šire? leonardo se ne bi mucio sa silnim brojevima i slovima da bi predstavio ono sto bi bilo ocigledno. ljudi pa sve se odvija iza zavjese. simboli su iza zavjese. ne vjerujem da znace ono sto svi misle da znaci, ono ocigledno. razmislite malo. sta vi mislite da znace? ali neutralno skroz + objasnjenje pls