OKRETANJE LEĐA: Umesto što sprovodi politiku sankcija, Brisel bi mogao da se ugleda na Srbiju u odnosu prema Rusiji i Kini

Goran ČVOROVIĆ

12. 05. 2021. u 12:09

EU, koja je otvorila front, želi da Beograd direktno pokaže na čijoj je strani

ОКРЕТАЊЕ ЛЕЂА: Уместо што спроводи политику санкција, Брисел би могао да се угледа на Србију у односу према Русији и Кини

Novosti

U OKVIRU nove strategije proširenja, EU traži od Srbije da usaglasi spoljnu politiku s Briselom, pre svega kada je reč o Rusiji i Kini. Drugim rečima, zahtevaju od nas da okrenemo leđa prijateljima. I to nam nameću kao prioritetni zadatak.

Usaglašavanje nije novi zahtev. Ali jeste nov rok. Usklađenost više ne razvlače na dugačkom štapu, sve do nekog tamo dalekog trenutka zamišljenog prijema. Stvari su se ubrzale, sve mora, praktično, da započne odmah, u hodu, a da kao prvi konkretan rezultat ima pridruživanje politici sankcija.

Briselu se žuri. Procenat usklađenosti sa spoljnom politikom mora znatno da poraste. EU, koja je otvorila front, želi da Beograd direktno pokaže na čijoj je strani.

Potpuno su u pravu briselski činovnici. Politika mora da bude usaglašena. Ako stupate u neko društvo, treba da razmišljate i delate isto kao i ostali članovi. Inače, šta tražite u njemu? Vegetarijanci se ne učlanjuju u društvo ljubitelja slanine. I obratno. Šta će planinari u auto-moto savezu?

Brisel, međutim, greši u jednom: pobrkao je pravac. Ne treba Srbija da usaglašava politiku sa EU prema Rusiji i Kini, već obratno - morala bi da se uskladi EU sa Srbijom. Trebalo bi od Rusije i Kine da nabavljaju vakcine, a ne da vode politički rat na zdravstvenom polju, moraju da diversifikuju energetske izvore, čuvaju prirodni kontinuitet Starog kontinenta, udvostruče njegovu snagu na međunarodnoj sceni.

Francuskom predsedniku Makronu jedan od političkih idola je Šarl de Gol. A slavni general, koji nije održavao odnose s režimima nego s državama, prvi je od zapadnih lidera uspostavio posleratne diplomatske odnose s Kinom i povodom Rusije mudro govorio da se Evropa prostire od Atlantika do Urala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!