KOMPLEKSI OD “KASABE”: Zašto se hrvatski novinari toliko bave srpskom prestonicom?

MILAN BABOVIĆ

22. 12. 2020. u 09:35

Bez ikakve novinarske logike skoro čitav dan je u nedelju, na udarnoj poziciji na portalu "Jutarnjeg lista", bio okačen tekst "Beograd, naša slika iz noćne more"

КОМПЛЕКСИ ОД “КАСАБЕ”: Зашто се хрватски новинари толико баве српском престоницом?

Novosti

TAMAN čovek pomisli da se Boris Dežulović otreznio, ali evo nove ovulacije za hrvatske kompleksaše i domaće autošoviniste. Bez ikakve novinarske logike skoro čitav dan je u nedelju, na udarnoj poziciji na portalu "Jutarnjeg lista", bio okačen tekst "Beograd, naša slika iz noćne more". I to u danu kad su, recimo, imali 78 mrtvih od korone.

Naravno, ne bismo se obazirali na estetske kriterijume i građevinske poduhvate Bandićevog Zagreba koji je, recimo, čitavu deceniju gradio pun profil puta od Branimirove do Hajnzelove ulice, da Jurica Pavičić u svom uratku nije spomenuo spomenik Stefanu Nemanji i "lažne devetnaestoljetne kipove". Nastavio je pokvarenu misiju "feralovca" koji je, podsetimo, utemeljivača srpske države nazvao Baronom Minhauzenom na đuletu.

I tu dolazimo do prelomne tačke. I Dežulović i njegov šegrt Pavičić su tipičan primer autoprojekcije - obojica misle da svi moraju da lažu kao Hrvati da su imali svoje vladare. Znajući ih u dušu Dučić im je davno poručio "da su se kitili cvećem svakog osvajača", pa bi bilo prigodno upitati nove sinove tisućljetne kulture na čemu bi trebalo da stoji "brončani" Tomislav Drugi koga je inaugurisao Ante Pavelić, a čiji bi spomenik, posle statue Mira Barešića, ploče Mili Budaku, table "za dom spremni" nadomak Jasenovca, zasigurno trebalo očekivati? Je li za postament prikladniji reljef sa srbosjecima i maljevima ili kompozicija sa pobijenom decom iz Jastrebarskog?

Ovi artefakti zla su, nažalost, postojali u prvoj hrvatskoj državi, koju je Tuđman restaurirao pola veka docnije i čiji nastavljači su sada veoma zabrinuti za srpsku metropolu. Drage kolege, Dežuloviću i Pavičiću, dok žudno iščekujete da se zateturate skadarlijskom kaldrmom znajte jedno - Beograd nije kasaba nego ste se vi možda rodili na pogrešnom mestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a