ČIM JA U KLAVIR, KOMŠIJE U ZID : Slučaj mladog pijaniste iz Niša podelio javnost

Jelena Matijević

18. 09. 2020. u 07:04

ЧИМ ЈА У КЛАВИР, КОМШИЈЕ У ЗИД : Случај младог пијанисте из Ниша поделио јавност

Novosti

U slučaju talentovanog pijaniste i univerzitetskog profesora, prostora za dogovor ima, bez obzira na to što obojica, zasad, čvrsto stoje na svojim suprotstavljenim pozicijama

ZBOG prijave komšije da svakodnevnim važbanjem klavira "narušava javni red i mir, i ugrožava mir i spokojstvo građana", mladi pijanista Vladimir Aćimović iz Niša našao se pred Prekršajnim sudom. Njegov slučaj zaokupio je ovih dana pažnju srpske javnosti koja se podelila u dva tabora.


U jednom nesebično pružaju podršku talentovanom i nagrađivanom muzičaru, dok u drugom potpuno razumeju potrebu njegovog komšije matematičara - univerzitetskog profesora, kojem su za rad neophodni mir i tišina.


Pre dva dana Vladimir je uputio pismo i predsedniku Vučiću, a njegov komšija tvrdi da je nudio finansijsku pomoć da Vladimir izoluje prostoriju u kojoj svira, ali je on to, kako tvrdi, odbio.

Da li će ovo biti samo još jedna priča o našim naravima po sistemu "čim ja u klavir, komšije u zid" koja će imati bezbroj nastavaka ili ima nade za kompromis?


S pravom bi ga trebalo očekivati. Porazno bi bilo da ga ne bude, ali ne bi iznenadilo, jer, nažalost, u našem društvu sve je manje mesta za strpljenje, razumevanje i toleranciju. Za čarke, svađe i kojekakve, čak i apsurdne sudske procese, povoda ovde nikad nije manjkalo. A, kompromis je "teška reč", toliko da je njegovo iznalaženje, uglavnom, unapred mrsko i osuđeno na propast.


U slučaju talentovanog pijaniste i univerzitetskog profesora, prostora za dogovor ima, bez obzira na to što obojica, zasad, čvrsto stoje na svojim suprotstavljenim pozicijama. Muzičaru ne bi trebalo da nedostaje takta, a matematičaru su svakako poznati pojmovi zajedničkih skupova i njihovih preseka. Tu će se negde naći i zajedničko rešenje. Ako nijedno ne pomogne, tu je bar poštovanje propisanog kućnog reda, koji mora da je okačen negde u njihovoj zgradi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Vladislav

29.09.2020. 22:53

@Ja - Komentar nije nepristrasan. Šta bi ovde značio "kompromis" za komšiju? Da se odrekne 50% svog kućnog mira? Pravo na kućni mir je osnovno pravo, oko kojeg ne može biti kompromisa. Pravo na mir u sopstvenoj kući ima prioritet nad pravom na bilo koju aktivnost u kući, i to je valjda sasvim jasno. Ono što mladi pijanista može da uradi, to je: 1) da zvučno izoluje sobu; 2) da kupi električni klavir sa slušalicama i da na njemu svira (negde sam pročitao da je to već učinio – ako je tako, problem je rešen); 3) da proda stan, kupi kuću u kojoj nikom neće smetati, i svira u njoj do mile volje.