SAMO TRAŽE POVOD ZA SANKCIJE: Zapadna “briga” za Navaljnog krije druge motive

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

26. 08. 2020. u 11:22

Što se tiče ugleda pacijenta "Šarite", nemoguće je da Merkelova ne zna da on nije ozbiljan protivnik Putinu i da iza njega ne stoji nijedna ozbiljna partija

САМО ТРАЖЕ ПОВОД ЗА САНКЦИЈЕ: Западна “брига” за Наваљног крије друге мотиве

Novosti

NE čekajući da lekari berlinske univerzitetske klinike naprave još jednu sveobuhvatnu analizu zdravstvenog stanja ruskog lidera "male opozicije" Alekseja Navaljnog i utvrde čime je to stvarno otrovan, na Zapadu su počeli da napadaju predsednika Rusije Vladimira Putina.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je požurila u tandemu sa svojim ministrom spoljnih poslova da traži od Kremlja da organizuju ozbiljnu istragu i kazne onoga ko je otrovao Navaljnog za koga u Berlinu misle da je važan čovek opozicije.

Naravno da Putinu ne pada na pamet da javno bilo šta objašnjava Merkelovoj već je berlinskom tandemu odgovorio portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je nemačku optužbu nazvao praznom bukom pa se prema njoji ne mogu ozbiljno odnositi. Naveo je i da ne razumeju čemu žurba da se tvrdi da je Navaljni otrovan kad još sve analize nisu gotove.

A što se tiče ugleda potonjeg pacijenta "Šarite", nemoguće je da Merkelova ne zna da on nije ozbiljan protivnik Putinu. Iza njega ne stoji nijedna ozbiljna partija. Osim toga Navaljni ima jedan veliki politički minus kod velikog broja ruskih glasača jer za svoje aktivnosti dobija novčanu pomoć iz inostranstva. Navaljni i svi oni koji obilaze zapadne ambasade i od njih dobijaju instrukcije mogu samo da dižu buku ali nemaju šansi da osvoje vlast.

Proizilazi da je Zapadu potreban samo povod da uvedu sankcije Rusiji i njenom rukovodstvu pa je posle afere sa penzionisanim dvojnim špijunom Skripaljom na red došao i slučaj Navaljni. Pošto se deklariše kao borac protiv korupcije, on bi sigurno imao više simpatizera u Rusiji kad bi se odrekao sufliranja iz inostranstva. U Rusiji većina teško može da podrži patriotizam finansiran sa strane i iz izvora namenjenih za pravljenje haosa u zemljama čija im se rukovodstva ne sviđaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a