KOMENTAR: Šta se desilo sa istinom o Srebrenici?

DRAGAN VUJIČIĆ

ponedeljak, 13. 07. 2020. u 12:09

КОМЕНТАР: Шта се десило са истином о Сребреници?

Novosti

Bez istine i pravde nema mira - tačno je kazala Munira Subašić, srebrenička majka u subotu, na mezarju u Potočarima.

Ne reče Munira da je "pravda" odavno stigla navodne dželate. U Hagu dobiše 1.024,5 godina robije dok su Hrvati kažnjeni sa 183, a muslimani sa 41,5 godina. I u sudovima BiH Srbe osudiše na preko 1.000 godina zatvora. Srbi su za zločine dobili više godina robije nego Nemci u Nirnbergu 1946!

Istine nema. Kada je rat u BiH počinjao 1991, prema popisu je muslimana u BiH bilo 43,46 odsto, a 2013. godine izbrojano je da ih ima više od 50 odsto. U RS živi više od 16 odsto muslimana, a u Federaciji ni dva odsto Srba. Stradali su u bošnjačkoj borbi za "multietničku građansku" Bosnu?

Za razliku od Srba, Bošnjaci su posle rata brojali i srpske žrtve (Nemcima nije palo na pamet da broje mrtve Jevreje). Prema sarajevskoj knjizi mrtvih koju je sastavio Mirsad Tokača (u ratu inspektor MUP u Sarajevu), "pod trobojkom" je poginulo 20.775 vojnika i 4.178 civila. Taj podatak Sarajeva, službeni je za Brisel i Vašington i Kandićku... ne i za srpske majke.

One znaju da su u "Mezarju genocida" pokopani i: Nusret Salihović, Senad Jusić, Salčin Hodžić, Aljo Huseinović...baš iz Potočara koji su na Petrovdan 1992. popalili: Gnionu, Jeremiće, Manoviće, Brežane, Zagone, Zalazje, Sase (47 srpskih žrtava), 8. avgusta Ježesticu (devet) ili 24. septembra Podravanje (32)... Ukupno 3.262 srpska sina.

Gadna je srebrenička priča. U Potočarima, na spomeniku sa brojem i tri tačke, uklesane su reči Mustafe Cerića, islamskog poglavara tokom rata:

"Neka osveta bude Pravda! U ime Boga Milostivog, Samilosnog, Molimo Te Bože Svemogući, Neka tuga postane Nada, Neka majčina suza Bude molitva: Da se nikome nikad Ne ponovi Srebrenica!"

A istina?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

SD

13.07.2020. 12:17

Dok se ne objavi spisak civila koji su stradali u Srebrenici to će biti tema manipulacije. Znači bez muškaraca koji su imali vojnu obavezu i nosili oružije te poginuli u borbama.

vaha

13.07.2020. 12:23

Ma ko si ti da sudiš o Srebrenici..... Međunarodni sud je donio pravomočne presude i umjesto da podvijete rep vi bi još da pričate... Imate li bar mrvicu obraza.

laki

13.07.2020. 13:37

@vaha - Zločin je i da je samo jedan zarobljenik streljan, a još veći zločin kad u ubijene u Srebrenici računate i žive koji se šetaju po belom svetu, računate borce koji su poginuli u borbama širom Bosne pa su njihovi ostavi sahranjivani u Srebrenici a zločin je na hiljade pobijenih srpskih civila u okolnim selima oko Srebrenice. Ne pozivate se na Međunarodni sud, jer je celom svetu jasno kakav je to sud. Da bi se crnile muslimanske žrtve moraju se isto tako ceniti i srpske. Brz toga i dalje će mo živeti u jazi i manipulacijama.

Arsenije

13.07.2020. 12:33

Džabe zamagljujete priču. Muslimani su posle pada Srebrenice ubijeni zločinački, bez suda, uglavnom kao zarobljenici, a ovi koji su dopali zatvora nisu bili nevini, već dokazano saučesnici zločina. Ti što su ih ubili, nisu bili Srbi, nego su bili ubice. Da li je to genocid ili ne, potpuno je sekundarno.

Kole

13.07.2020. 12:40

Pravda je spora zaboraviti se ne sme. Srebrenica ima samo jednu istinu a ova koju nam serviraju nije to. Zato moramo istrajati neka nova bolja vremena dozvolite da se ispriča istina.

pravda

14.07.2020. 08:52

U svakom ratu postoji gresaka i ubijanje civila bez obzira na to da ne treba da se desi jer rat treba biti izvrsen izmedju vojske i nista vise, tako da svaki zlocin treba da se kazni. Ali masovno ubijanje civila znaci rat protiv covecanstva i cela medjunarodna zajednica treba da ga sudi za zlocin i genocid bez obzira koje to napravio dali su ti ljudi srbi, nemci, hrvati ili drugih. U ovom slucaju srbska komanda na celu sa Karadjicem su napravili genocid protiv muslimana i samo po ovome bi trebalo da izgube sva prava kojih su postigli da bi istorija ne bi ponovila. Jer u suprotnom to znaci da ukoliko mu dodje u krilo drugim narodima treba isto da mu rade jer znaci dobijes vise ako pravis zlocine, tako izgleda ova prica.