Čopor

Ana Vojinović

22. 05. 2024. u 07:00

PREDSTAVNIKE vlade psuju na ulicama. Samo čekam da ta frustracija koju intenzivno produbljuju portali "Denik N", "Sme" i "Aktualiti" rezultira ubistvom jednog od prvih vladinih zvaničnika. Ne preterujem ni najmanje.

Чопор

Foto: Predrag MItic

Ovo su reči koje je slovački premijer Robert Fico (59) izgovorio u video-snimku mesec dana pre nego što će dobiti više hitaca u telo iz blizine dok je pozdravljao pristalice posle sednice vlade ispred Doma kulture u Handlovu. Obarač je pritisnuo Slovak Juraj Cintula (71) iz Levica, izjavivši da se na atentat na predsednika vlade odlučio jer se nije slagao sa njegovom politikom.

Zapadni mediji trčali su pred rudu, pa su tako požurili da označe napadača kao nekakvog književnika, levo orijentisanog, kako bi njegovom suludom činu pridali pravedni gnev i intelektualnu budnost protiv omraženog populiste i putinofila. Slovački establišment ga je, pak, dan posle atentata opisao kao vuka samotnjaka, naglasivši da nije bio član nijedne radikalizovane grupe.

Dok se Fico oporavlja u bolnici u Banatskoj Bistrici, ministar unutrašnjih poslova Slovačke Matuš Sutaj Estok izjavio je u ponedeljak da se sumnja da Cintula, ipak, nije delovao sam, već u određenoj grupi ljudi "koji su možda inicirali i podržavali jedni druge". Tako se u samo nekoliko dana od vuka samotnjaka, intelektualca koji je delovao sam, iz ubeđenja, stiglo do mogućeg "čopora".

Fico se, otkako je jesenas treći put stupio na dužnost premijera, suočio sa velikim pritiskom javnosti u zemlji, ali i izvan nje. Zamerao mu se zaokret u spoljnoj politici države, članice EU i NATO, odbijanje da šalje oružje Ukrajini i zalaganje za mirno rešenje sukoba, dok su reforme pravosuđa i javnog servisa doveli do masovnih protesta. S obzirom na rastuću polarizaciju u slovačkom društvu koja je pretila da pukne kao boca pod pritiskom, na šta je upozoravao i sam Fico, nije nemoguće da atentat na premijera jedne evropske države bude delo više aktera. A dok istraga traje, u zapadnoj javnosti će i dalje na pitanje ko je pucao na Fica bogougodan odgovor biti pisac, usamljeni tihi vuk iz mraka koji je pero zamenio za pištolj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZVEZDA SE REŠILA VEZISTE: Stranac napustio Marakanu, a ostaje u Superligi