KAO DA ŽUTE KUĆE I UBIJENIH SRBA NIJE NI BILO: Skandalozne reči predsednice Specijalizovanog suda za zločine na KiM

PROTEKLO je 13 godina od kada je švajcarski poslanik u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu senator Dik Marti predstavio svoj izveštaj o trgovini organima u "žutoj kući" u Albaniji, optuživši za to pripadnike OVK.

КАО ДА ЖУТЕ КУЋЕ И УБИЈЕНИХ СРБА НИЈЕ НИ БИЛО: Скандалозне речи председнице Специјализованог суда за злочине на КиМ

Novosti

Brujao je tada ceo svet o tome, a među žrtvama i porodicama stradalih pojavio se tračak nade da pravde na ovom svetu, možda, ima. Ko bi mogao i da pomisli da će to do danas ostati jedina "optužnica" za ove teške zločine.

Marti je u međuvremenu oboleo, doživeo je silne pretnje, bezbednost mu je bila ugrožena, kretao se uz zaštitu, proveo je život uz strepnju, ali nisu strepeli i oni koji su za sve to što se dešavalo u "žutoj kući" osumnjičeni i za šta su izneti dokazi u Martijevom izveštaju.

Skandalozno, zapanjujuće i za nevericu zvuče reči predsednice Specijalizovanog suda za zločine na KiM Ekaterine Trendafilove da tužilaštvo nije podiglo nijednu optužnicu u vezi s tim slučajem. Marti je sve taksativno obrazložio, naveo detalje, imena, datume. Na osnovu toga je i formiran Specijalizovani sud kojem Trendafilova sada predsedava. Na ovaj zločin u svojoj knjizi ukazala je i bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte. I, na kraju, ništa.

Reči Trendafilove dolaze kao ukras na indolenciju i inertnost dela međunarodne zajednice koji već decenijama kroji kapu oko svega što se dešava na Balkanu. Kao da se čeka da na sve padne prašina istorije. Niko, izlgeda, nije kriv. Kao da se Martiju i njegovim sagovornicima, koji su preneli potresna svedočenja od kojih se ledi krv u žilama, sve pričinilo. Kao da te kuće nije ni bilo.  

Nastup Bugarke u Prištini delovao je kao da se izvinjava onima koji bi, jednom, eventualno mogli da budu optuženi. Pa su posle Srbi krivi jer im se "pričinjava" pristrasnost haških kadija. Trendafilova kaže da nema kolektivne odgovornosti i da se ne "targetira" OVK. Pa dobro, poštovana predsednice Suda, gde je onda ta pojedinačna odgovornost?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!