Lovci

Ana Vojinović

17. 08. 2023. u 07:00

SCENARIO u kojem SAD priznaju vojnu huntu koja je sa vlasti zbacila legitimno izabranog predsednika Nigera Mohameda Bazuma, uprkos ranijim apelima da se on i svrgnuta vlada vrate na vlast, mogao bi da postane realnost. Od ove opcije najviše strahuje Francuska, bivša kolonijalna sila, koja strepi da bi Amerika bez treptaja oka mogla da zaboravi na silne zahteve za oslobađanje zatočenog šefa zapadnoafričke države i ponovno uspostavljanje demokratije. Interes vlade SAD u ovom slučaju bi bilo zadržavanje važnih američkih vojnih položaja u Nigeru, smatra Pariz.

Ловци

Foto: Predrag MItic

Iako se zasad ne zna koji potez u najnovijoj šahovskoj partiji će povući Sjedinjene Države, francusko pribojavanje da će im jedan od glavnih zapadnih saveznika okrenuti leđa je - opravdan. Amerika je u svojoj bogatoj istoriji mešanja u unutrašnje politike brojnih zemalja pokazala da konce vuče samo i isključio u sopstvenom interesu. Tako, ako proceni da bi hunta, koja se dosad poprilično učvrstila na položaju novog rukovodstva Nigera ušuškavši se u nove fotelje, mogla Vašingtonu da pruži parče kolača koje im odgovara, ne bi joj dugo trebalo da vojnim liderima pruži ruku.

Zanimljivo je i da su Amerikancima od početka vojnog puča u Nigeru puna usta apela za ponovo uspostavljenje demokratije u zapadnoafričkoj državi. Naročito, jer je sa njenog čela posle dugo godina svrgnut lider kojeg je na tu poziciju izabrao narod na izborima 2021. godine. Tako i šef Bele kuće Džozef Bajden i državni sekretar Entoni Blinken i njegova zamenica Viktorija Nuland govore da se demokratija, omiljena američka reč, vrati u Niger.

Kako je Niger uz mnoge afričke države trenutno daleko od političkog sistema koji poštuje volju naroda, američko priklanjanje pobunjenicima koji ruše demokratskog lidera ponovo bi prikazao sve boje zapadnog licemerja. Tako i u ovom slučaju Vašingtonu ne bi bilo teško da u poslednjem trenutku odigra lovca, a ne topa, ne obazirući se na to što će Parizu naborati kožu između obrva. Ili, što bi Francuzi rekli - "Sa ovakvim saveznicima, neprijatelji vam ne trebaju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)