Školarac

S.J.Matić

07. 04. 2023. u 07:00

U HAGU u Specijalnom sudu Kosova počelo je suđenje za ratne zločine na KiM četvorici vođa OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, i po prvim tezama odbrane može se uvideti da se oni predstavljaju kao nevini studenti i intelektuaci, koji nisu više mogli da trpe navodnu decenijsku srpsku represiju, proganjanje i ubijanje mirnih albanskih seljaka, pa su se latili oružja.

Школарац

Novosti

Manipulišu istorijskim kontekstima, činjenicama i događajima, pa idu čak dotle da sudijama lažu kako Albanci u Jugoslaviji nisu mogli da se školuju, niti da rade u državnim službama i budu poštari, policajci, doktori...

Sam Tači razotkriva da su sve radili po instrukcijama američkih diplomata, pa praktično pita zašto nam sudite kad smo vas slušali. Na sudu je obelodanio i kakvu je zamku Srbima spakovala tadašnja sekretarka SAD Madlen Olbrajt, kada mu je naredila da potpiše sporazum u Rambujeu kojem su se lideri OVK suprotstavljali, jer nije podrazumevao nezavisnost Kosova. Olbrajtova mu je rekla - vi potpišite, a Srbi će odbiti, pa će ih NATO bombardovati. Državna sekretarka je i citirana kako je kritikovala Tačija, a on joj tada izgledao kao školarac, zbog čega su se Veselji i Krasnići "valjali" od smeha u sudnici. Tači iz duše žali što Olbrajtova, Ričard Holbruk i Robin Kuk više nisu živi da posvedoče u njegovu korist, što ukazuje na dubinu i podmuklost tog zločinačkog poduhvata protiv Srba i Srbije.

U sudnici se optuženi listom busaju kako je trgovina organima Srba, koje je otela OVK, mit plasiran iz zle namere i velika laž nadvijena nad slobodarskom borbom OVK, a hvataju se za činjenicu da "žute kuće" nema u optužnici. A onda sam Tači otkriva da su mu na Zapadu rekli da je osnivanje Specijalnog suda pravi način da se te tvrdnje pobiju i odbace. Šta onda očekivati od ovog suđenja?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)