STIDIMO SE DOMAĆIH VELIKANA PERA? Šest godina smo bez nagrade za najčitaniju knjigu savremenog srpskog pisca

Dragan Bogutović

09. 03. 2023. u 07:15

SAMA činjenica da već šest godina ne postoji nekada prestižna nagrada za najčita­niju knjigu savremenog srpskog pisca, a više od dve decenije dodeljuje se priznanje za naj­čitanije delo stranog autora - predstavlja tužni paradoks nad kojim se valja zamisliti.

СТИДИМО СЕ ДОМАЋИХ ВЕЛИКАНА ПЕРА? Шест година смо без награде за најчитанију књигу савременог српског писца

Foto N. Skenderija

I otvara pitanja: zašto se "stidi­mo" naših knjigoljubaca koji su skloni književnim hitovima? Šta može biti loše u tome što se korisnici biblioteka odlu­čuju za romane koji na nepreten­ciozan i pitak način govore o našoj prošlosti i sadašnjosti bez ikakve ambicije da to budu dela za lektire i udžbenike?

Da nije takvih bestselera, od kojih dobrim delom i žive izdavač­ke kuće, bilo bi znatno manje i onih kapitalnih književnih ostvarenja. Pritom, poznato je da mladi knjigoljupci ulaze u svet književnosti upravo preko popularnih stranica, da bi se kasnije neki od njih opredelili i za drugačiju literaturu.

Nagradu za najčitaniju knjigu Na­rodna biblioteka Srbije ustano­vila je 1974. i uspešno negovala na osnovu izjašnjavanja bibli­oteka širom zemlje. Od 2006. do 2015. načinjena je "vratolomija" po kojoj su o priznanju odlučivali ne čitaoci, već probrani žiri kritičara koji je od najpopular­nijih birao - najbolje. Čitaoci su, dakle, bez pardona gurnuti u dru­gi plan, jer su njihovi ukusi mogli biti "sumnjivi". To, naravno, ne znači da je NBS dužna da obnovi nagradu, ali kako da se niko ne nađe da produži njen život.

Pri­znanja kojima su se dičili i u bio­grafije stavljali takvi velikani kao što su Crnjanski, Bulatović, Ćosić, Selenić, Pavić, Tišma, Kapor, Nenadić... Konačno, ne mora i ne treba da se ta nagrada diže na nivo naših najznačajni­jih književnih priznanja, ali je besmisleno bežati od intereso­vanja čitalaca, ma kakva bila. To, najzad, može da bude i deo slike našeg savremenog kulturnog tre­nutka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024