IZVESNI HOK PROTIV NOVAKA I PRAVDE: Autorski tekst Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda

Goran Vesić

12. 01. 2022. u 09:24

Kada u martu budemo ugostili u Beogradu svetske atletičare, pa i australijske, nećemo ih stavljati u zatvore niti im se svetiti na bilo koji drugi način, jer mi to, jednostavno, ne umemo niti želimo

ИЗВЕСНИ ХОК ПРОТИВ НОВАКА И ПРАВДЕ: Ауторски текст Горана Весића, заменика градоначелника Београда

Goran Vesić / Foto promo

U AUSTRALIJI postoji izvesni ministar za imigracije, zove se Aleks Hok. Nikad niko nije čuo za njega, ali svaki čovek na svetu zna ko je Novak Đoković. I, sad taj Hok razmišlja da li da protera Noleta, najvećeg tenisera svih vremena. Posle te vesti, čitav svet je konačno saznao ko je Hok, ministar u vladi Skota Morisona.

I gospodin Skot bi bio anoniman da nije gotovo dve godine držao u kućnom pritvoru građane Australije. Tretirao ih je kao osuđenike, pa mu se izgleda osladilo. I sve upućuje na to da je pomislio ovako: "A zašto se ne bih iživljavao i nad Noletom? Uskoro mi na vrata kucaju izbori, a ako Novaku skinem skalp, eto meni još jednog mandata".

U Australiji, međutim, živi i radi sudija Entoni Keli koji je presudio u Novakovu korist. Oslobodio je gospodin Keli Noleta iz onog imigracionog hotela koji mi na srpskom zovemo ćumez. Svako ko je gledao onlajn suđenje mogao je da primeti koliko je sudiji Keliju bilo neprijatno zbog torture koju je preživeo naš Nole od strane australijske države, odnosno od persona poput premijera Morisona i, eto, saznasmo, ministra Hoka. Čovek samo što se nije prekrstio kada je saslušao kako su prekršene sve pravne procedure imigracionih službenika. I još su Noleta opelješili, maznuvši mu novčanik i svu opremu. Nole, proveri kartice.

Nastavljam da gledam vesti iz Australije i ne prestajem da se krstim od čuda. Sud je doneo odluku da je Nole slobodan čovek, da može da igra na Australijan openu koji je osvojio devet puta, kad - eto ga, na teren uskače Hok. Koji je sad pa taj, razmišljam. I ima li ovom maltertiranju kojem je izložen najveći sportista sveta uopšte kraja?

Onda shvatim koliko je lažna naša predstava o njihovim demokratijama. Ko šiša sud, presudiće ministar Hok, kao porodužni kabl premijera Morisona. Tako su se u najvećem sportsko-diplomatskom skandalu u istoriji, na jednoj strani našli naš Nole i sudija Keli, a na drugoj strani, vlada Australije.

Zato razmišljam o još jednoj stvari. Opozicija u Srbiji nas optužuje da smo diktatori, ali verujte mi, da smo Vučić i mi, njegovi saradnici, u ulozi australijskog premijera i njihove vlade, i da se mesec dana mislimo šta da radimo, na pamet nam ne bi palo da poništavamo odluku suda. Jednostavno, ne bismo se setili.

Naravno, ne bismo ni došli u takvu situaciju da maltretiramo bilo kog gosta ili sportistu koji je stigao u Srbiju i Beograd. Svakoga od njih dočekivali smo i dočekivaćemo sa jednakim poštovanjem i gostoprimstvom, sa namerom da što duže ostanu kod nas i osećaju se kod kuće.

Izgleda da neke druge zemlje koje se diče demokratijom - puna su im usta - pod gostoprimstvom podrazumevaju stavljanje u kazamate svojih gostiju, naročito ako je jedan od njih najboljih sportista sveta. Ali, ako su gospodin Skot i gospodin Hok skloni fašističkim bubicama koje ih opsedaju, časni sudija Keli pokazuje da ne treba da olako donosimo sudove o narodima, već samo o pojedincima koji ih predstavljaju. Na žalost Australijanaca, pre svega.

Novak nas je opet učinio ponosnim. Mogao je da se odmah vrati kući, da ustukne, ali je opet pokazao da pobeđuje gde god da igra, na terenu ili u sudnici, ne želeći da ostavi ni tračak sumnje da je nekoga prevario. Zato ceo svet u Novaku vidi heroja, a u Hoku i Morisonu sitne, kalkulantske političare koji bi da se pred izbore ogrebu o Noletovu slavu.

Ali, ostavimo Morisona i Hoka Australijancima. Srbija i Beograd će od 18. do 20. marta pokazati ko smo i kakvi smo. Ponosni smo domaćini Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici koje će se održati u našem glavnom gradu. Doći će i najbolji australijski atletičari. Oni su dobrodošli, boraviće u najboljim hotelima i nećemo ni pomisliti da ih stavljamo u zatvore, da im oduzimamo novčanike ili opremu, a kamoli da ih proterujemo ili im se na neki drugi način svetimo. Mi to, jednostavno, ne umemo niti želimo. Naš mentalitet je takav, takva je i naša politika.

Te nečasne rabote čine samo Morison i Skot. Mi se takvih gnušamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju