HUMANOST

Jelena Matijević

06. 01. 2022. u 14:56

SRBIJA je zemlja humanih ljudi. Bez sumnje, potvrdila je to i tek minula 2021. godina.

ХУМАНОСТ

Novosti

Ne bežimo od istine da u svakom žitu ima kukolja, ali je neuporedivo više onih koji žive poštujući nepobitne, suštinske vrednosti života: pravdu, čovekoljublje, dobrotu i ljubav. Onih u čiju je svest, savest i činjenja duboko utkana mudra narodna izreka: “Dobro čini - ne kaj se, zlo čini - nadaj se”.

Da su te drevne, a uvek aktuelne vrednosti i te kako žive, svake godine nanovo saznajemo iz divnih primera poštenja i plemenitosti. Od onih kada časni, skromni ljudi, nađu nešto vredno tuđe pa vrate, preko onih koji nahrane gladne nevoljnike, obuku usamljenike bez odeće ili sagrade kuće porodicama bez pravog doma, do onih koji pomažući drugima rizikuju najviše što imaju - svoj život. Zato u toj nisci izuzetnih dobročinitelja, najsjajnije mesto pripada divovima koji svoj život polože da bi spasli tuđ.

O podvizima svih ovih vitezova čoveštva i humanosti, “Večernje novosti” u svojoj tradicionalnoj akciji “Najplemenitiji podvig”, svedoče već 59 godina, i kakve god da su te godine bile, krunisala ih je i obasjavala svetlost ovih zlatnih ljudi. Njihovim delima hranili smo dušu, jer nas iznova uvek podsećaju da je najvažniji zadatak čoveka da bude čovek.

Zahvaljujući tim biserima čovekoljublja, ispisali smo za minulih gotovo šest decenija dragocenu hroniku dobrote i hrabrosti, koja je svojevrsna smernica za buduća pokolenja.

Toj neprocenjivo vrednoj ogrlici, na kojoj su nanizani dragulji humanosti, dodajemo još 15 priča o plemenitosti, dostojanstvu i herojstvu. Iako njihovim akterima nisu potrebni ni zahvalnost ni slava, jer im je dobrota nemerljiva, a srca široka toliko da su prijatelji svakog čoveka, oglušićemo se o njihovu skromnost, jer je njihova slava jedina zaslužena i prava, i zato što smo neizmerno zahvalni ovoj plejadi časnih čijim tragom ljudskosti treba ići i gaziti njihovim stopama dobročinstva.

Pred njima i njihovim delima poklonićemo se tradicionalno u Skupštini grada Beograda.

Tada ćemo našim “običnim ljudima velikih dela” uručiti i plakete za “Najplemenitiji podvig”. Njima su dodeljene, a oni će ih, opet nesebično, deliti sa svima nama. Jednostavno, takvi su, sa srcima koja nepobitno imaju drugačiji ritam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)